Vilken sort hundägare är du?

Godmorgon!

(Bilden har inget med dagens inlägg att göra. Jag bara tyckte dom var så söta)

Hundägare då alltså? Vilken sort är du? Här skulle jag kunna börja rabbla tävling, sällskap bla bla bla........ men det tänker jag inte göra. Jag undrar egentligen mer om du valt den ras som passar dig bäst? Fanns det med i dina funderingar när du skulle skaffa hund? De flesta kan nog svara ja på den frågan. Men inte riktigt alla tror jag.

Alla tycker olika. Jag tror inte någon utan att man har tagit utseende med i ekvationen när man ska bestämma sig för vilken ras man vill ha. En söt blandrashund kan även den få människor att smälta. Går man enbart på utseende kan man tyvärr få en obehaglig överraskning när hundens rasegenskaper blir tydligare.

Hundens egenskaper raderas inte på något mystiskt vis ut för att man blandar in en ras till. Så funkar det inte. Vilken av raserna som blir mest framträdande går inte att förutsäga och man måste vara beredd på detta från början. Visst kan vallandet dämpas av att det även finns rottweiler men det kan också förstärkas på ett sätt som man absolut inte vill ha. Jag låter var och en fundera på vad detta kan leda till.

Har du en hund av utpräglad jakthundras och blandar den med en hund som har vaktinstinkter så kan även det bli väldigt jobbigt. Det kan även bli helt underbart rätt!

Jag menar inte på något sätt att man inte ska köpa blandraser. Definitivt inte. Jag ger mig inte in i debatten om att blandraser skulle vara friskare eller inte. Billigare är dom men som alla hundägare vet så är inköpet det lilla av vad det kostar så om man inte har råd med vad en hund kostar renrasig eller inte så kanske man inte skulle skaffa hund alls. Försäkring, mat, veterinärkostnader osv är det man ska räkna på innan man tar beslutet att skaffa hund. Tillsammans med allt annat så klart: har jag tid, kommer hunden att vara ensam mycket osv?

Jag har renrasiga hundar. Har även haft blandraser. Att jag väljer renrasiga hundar är för att så långt det är möjligt veta vilka egenskaper hunden kommer att ha. Att skaffa en hund är alltid ett lotteri. När man köper en blandras är det lite mer lotteri än med en renrasig hund. Det är bara så. Med det sagt så vill jag säga att jag har haft helt underbara blandisar som levde länge och som skänkte mig myckte glädje.

Om vi ska ta min Doris så är jag med alla dessa år tillsammans med golden väldigt medveten om att hon i grund och botten är en jakthund även om jag inte var beredd på att jaktlusten skulle vara så framträdande som den är på henne. Jag har ju även en golden till i Selma som inte bryr sig så mycket om att jaga. Så.....

Det är alltid ett lotteri som sagt. Men att köpa en hund enbart baserat på om den är söt eller inte kan ge obehagliga överraskningar. Vill du inte ha en skällig hund? Var beredd på att jobba med detta från början om du köper en hund som är avlad till att larma. Den är ju så söt. Ja, alla valpar är söta men dom växer upp och utvecklar sina egenskaper och är kanske inte lika söta när det visar sig vara något som man inte ville ha. Blir man förvånad när någon talar om för en att ens hund är avlad till ditt eller datt har man inte gjort vad man ska innan man tog hem sin kompis.

Finns nu hunden redan i hemmet och man har upptäckt att den gör saker som man inte var beredd på finns det alltid saker men kan göra för att låta hunden få utlopp för sina behov. Aktivering på rätt sätt ger en nöjd hund och då kan skällandet bli mindre och vallandet av gatans cyklister likaså. Det finns alltid en lösning även om man inte tänkte efter innan. På kurser kan man få tips och råd. Om hundtränaren är inne på samma linje som jag: Det går att aktivera alla hundar så att dom blir nöjda utan att låta jakthunden jaga skogens alla djur. Om man är beredd på att lägga ner det jobb som krävs men nu kom jag nog in på ett blogginlägg som kommer senare........

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

 

22 sep 2014

Comments powered by Disqus