Vi har varit i stan.

Godmorgon!

Bildresultat för trött hund animerad

Valparna och jag. Måndagsgruppen. De är ganska många. Vi tar lite plats när vi kommer. Trötta blev dom. Det tar hårt att lära sig gå i trappor, gå i grupp, titta på en massa saker man inte sett förut och framför allt prova på konstiga underlag. Detta är så viktigt! Har du valp just nu så ut och miljöträna. Det är inte första gången jag bloggar om detta och det är förmodligen inte den sista.

För att valpen ska bli trygg som vuxen måste den tränas i att vara trygg redan som liten. När man är valp är man nyfiken på livet men saker som vi tycker är fullständigt ofarligt kan upplevas som väldigt otäckt för valpen. Tidigt måste den ut och uppleva saker. I lugn och ro titta på allt som den kan tänkas komma att möta i livet. Blir den rädd är det viktigt att inte ömka. Att inte förstärka rädslan. Det är det som händer när man i all välmening böjer sig ner för att lugna nämligen. "Bli inte rädd lilla vän. Det är inte farligt" låter i valpens öron: "Det här är jättefarligt.". Sträck på dig. Visa att du är lugn och trygg. Då blir valpen det också. Du måste leda. Du måste vara tryggheten. Det blir man om man genom kroppsspråket visar att det inte är något att bry sig om.

Det är alltid lika kul att se dessa söta små valpar som förvirrat far hit och dit när dom ska ut och promenera med sina kompisar. Ägarna som undrar varför deras valp bär sig åt som dom aldrig gör annars. För att det är en ovanlig situation för dem. Därför. Inget annat. Tycker valpen det är otäckt att gå på de konstiga underlagen och visar rädsla över detta ska man ta det som ett tecken på att det är ännu viktigare att miljöträna hunden!

Ska hunden bo i stan är det viktigt att åka ut på landet och miljöträna där och bor den på landet ska den till stan. Jag köper inte resonemanget att den ändå aldrig kommer att vara i stan respektive landet som vuxen. Miljöträning i olika miljöer är lika viktigt för det.

Så. Oavsett om du har valp eller vuxen hund som inte miljötränats så ut och gör det. Ge din hund möjlighet att blir trygg oavsett vad som händer omkring den.

Ha en underbar dag!

Kram

 

23 jun 2015

Comments powered by Disqus