Vett och etikett.

Bildresultat för hundar

Jag kan inte styra andra och deras hundar. Jag kan endast lära min hund hur den ska agera på promenaden, vid hundmöte, vid möte med barn osv. Oavsett hur det ser ut så kan jag bara ha kontroll över mig själv och min hund. Jag är fullt medveten om att det inte är så lätt när man står där med en lösspringande hund som är i nosen på min eller någon som släpper fram sin hund utan att fråga. Det är just det jag menar. Jag kan inte styra detta alltså kan jag bara ha kontroll över hur jag ska reagera och agera.

Jag håller med de som blir förbannade på alla de som inte antingen bryr sig eller har uppfattningen om att våra hundar är allmän egendom. Inte behöver man väl fråga innan man släpper fram sin hund? Alla hundar är väl "snälla" och därför kan jag låta mitt barn springa fram till hunden som barnet vill klappa? Det vill säga om det är en av de raser man "vet" är snälla. Jag håller som sagt med men eftersom man inte kan styra andra får man ta ansvar över sin egen och, tyvärr, ställa sig ivägen, gå omvägar, säga ifrån och inte minst skydda sin hund från alla framrusande varelser.

Det är en, för mig, obegriplig uppfattning många har att hundar har ett behov av att hälsa på alla hundar de träffar och även om det nu skulle vara så är det vett och etikett att fråga först! Jag lovar att din hund inte mår dåligt av att inte hälsa på alla. Varken människor eller hundar. Jag kan t o m  gå så långt att påstå att din hund, när den lärt sig att inte bry sig om andra än dig, tycker det är skönt att inte behöva spänna sig, hetsa upp sig eller hur den nu agerar vid möte. Det vill säga om nu inte detta är den enda aktivitet den har i sitt liv. Då kan det nog vara kul för hunden. Det händer ju äntligen något men om du aktiverar din hund i lagom dos har hunden inget behov av alla dessa möten.

Tänk dig själv om du skulle hälsa på alla du möter på ICA en torsdagskväll när alla veckohandlar. Inte bara hälsa, du ska dessutom ta reda på så mycket som möjligt om personen i fråga. Det är nämligen det din hund gör vid möte med annan hund. Att du skulle hinna bli kompis med någon av dem är inte troligt. Utmattning!

Jag hävdar bestämt att det räcker om hunden har några nära vänner att leka med. Om din hund har det behovet. Min Doris har oftast inget som helst intresse av andra hundar och därför låter jag henne slippa. Om jag har möjligheten. Tyvärr möter vi alltför ofta hundägare som inte varken har vett eller etikett när det gäller min inte allmänna egendom Doris.

Bildresultat för hund som drar i koppel

Fråga först! Jag har ingen som helst lust att låta Doris hälsa på en hund som står på bakbenen och skäller som en galning. Det spelar ingen roll om matte/husse försöker övertyga mig om att hunden lugnar sig om den bara får hälsa. Det skiter jag högaktningsfullt i. Du får bli hur tjurig du vill! Vett och etikett!

Det är lite synd att jag har anledning att återkomma till detta alltför ofta. Man kanske skulle skriva en bok om Vett och etikett i hundägarvärlden.

26 feb 2015