Vem bestämmer hur?

Godmorgon!

Bland det dummaste jag kan höra är att "det är bra för hundarna att göra upp!" Jag kan inte förstå hur man tänker när man säger så.

Vi kan ta ett exempel när detta skulle vara aktuellt.

Ett hundmöte. Två hundar som inte ska träffas fler gånger möts. Morrande och utfall. Kan någon förklara för mig på vilket sätt någon av hundarna har någon nytta av att göra upp i det läget? Hundarna kommer förmodligen aldrig tycka om varandra. Eventuellt kommer dom att tolerera varandra men varför ska dom tvingas umgås? Många är de hundar jag mött vars ägare tycker att vi ska släppa fram hundarna till varandra när uppenbarligen ingen av hundarna är bekväma med varandras närhet. Varför ska vi i det läget tvinga hundarna att "göra upp"? Vem har någon nytta av detta?

Mina hundar får inte slåss. Inte i något läge. Jag ser till att stoppa varje liten antydan till uppgörelse. Direkt! Jag låter heller inte dom hälsa om läget är spänt. Av flera anledningar. Det blir ofta inte ett bra möte. Min hund har signalerat att den inte är bekväm med mötet och om inte det är så att hundarna ska umgås vidare eller den mötande hunden ska flytta hem till oss så varför?

Är det inte bättre att lära hunden att inte engagera sig i andra hundar? Främmande hundar. Måste hundarna bli kompis med alla? Nej. Jag har en helt annan åsikt. Lösa i en hundrastgård om hundarna visar ett avspänt och positivt kroppsspråk ok. Då kan jag gå med på att det kan vara kul för min hund. I koppel på promenad med mig. Nix. Framför allt inte om den mötande hunden har en tråkig attityd eller min egen hund visar klart och tydligt att den inte är intresserad av mötet. Eller om min hund blir tossig och drar, skäller och sliter i kopplet för att få hälsa. I det läget är det verkligen inte aktuellt att låta den bli belönad för detta genom att låta den komma fram till den andra hunden.

Varför tar jag upp detta nu igen? Jo, för att jag återigen fått övertyga en hundägare som blivit kallad "dumskalle" för att hon inte tyckte att hennes hund skulle "hälsa" på en hund som inte hade så trevlig attityd att hon gjort alldeles rätt när hon nekat mötet.. Nej. Det är du som bestämmer om din hund ska hälsa eller inte. Ingen annan. Dumskallen i det här läget var mannen som satte sig på höga hästar och tyckte att han visste bättre än henne.

Han hade fått exakt samma svar av mig. Inget möte om det inte känns bra för mig och min hund. Det bestämmer jag och ska inte behöva bli kallad för dumskalle för det.

Ha en underbar dag!

Kram

 

8 jul 2015

Comments powered by Disqus