Variation och stadga.

Godmorgon!

Mitt senaste "tjat-ämne" är att kommunicera med hunden på olika sätt. Vi människor förlitar oss väldigt mycket på vår röst även om vi förstärker eller tonar ner det vi säger med kroppshållning och ansiktsuttryck. Hunden, som alla som läser min blogg vet vid detta laget, kommunicerar med hela kroppen på ett mycket tydligare sätt än vi. Den verbala kommunicationen är endast en liten, liten del av hundens språk. Jag hävdar bestämt att hunden i första hand ser vad vi säger och i andra hand lyssnar. Därför är det väldigt viktigt vad vi gör när vi tränar. Minst lika viktigt som vad vi säger. Att hunden läser oss mer på var vi gör kan vi lätt konstatera genom att studera hunden när vi är oroliga, ledsna eller arga. Är vi arga blir ofta våra kroppsrörelser lite ryckiga och hastiga och det är väldigt lätt att se hur detta påverkar hunden. Så många gånger jag sagt till någon deltagare som varit ledsen, trött eller irriterad att det är därför träningen går dåligt. Hunden påverkas väldigt av hur vi rör oss men även vår sinnesstämning.

Ett exempel på motsatsen är att enbart använda rösten och se hur hårt inlärningen sitter egentligen. Stå med ryggen emot din hund och säg "sitt" som hunden förmodigen kan som ett rinnande vatten och se hur det går. Jag har testat detta vid olika tillfällen på kurs för att visa mina deltagare hur mycket man måste variera och träna alla moment och nio gånger av tio sätter sig inte hunden. Den ser inte vårt ansikte och vi kan inte förstärka det vi säger med våra, ibland, omedvetna handtecken. Hunden kan inte "sitt" till hundra procent.

Nu är det kanske inte så vanligt att vi använder just kommandot "sitt" när hunden inte tittar på oss men ta en annan bra sak hunden bör kunna nämligen när den är på väg ifrån oss och vi behöver få stopp på den. Då är det väldigt bra om hunden lyssnar och inte lär sig att bara titta på vårt kroppsspråk eftersom den troligtvis inte ser oss när den springer efter haren! Då är det till och med viktigt att den lärt sig att lyssna på vår röst!

Detta är ett ämne som intresserar mig oerhört mycket. I min nya kurs Relation och Samarbete är det mycket av sån här träning vi sysslar med och pratar om. Det finns platser kvar till kursstarten vecka 42. Hänger du med? http://www.l8shundskola.se/extra6

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

27 sep 2013

Comments powered by Disqus