Varför hamnade valet på en lagotto?

Godmorgon!

Varför väljer man just den ras eller blandning av raser man gör? Jag ställer frågan ofta till mina deltagare och får väldigt varierade svar. Ibland har man full koll och väldigt detaljerade svar. Ibland ingen koll alls. Vad hjärtat säger spelat ofta en mycket stor roll. Inte så sällan har man tyckt att hundrasen är söt eller tjusig och sen har man kompromissat lite med sig själv om egenskaper man kan ha överseende med. Är detta fel? Nej inte om man tar ett ordentligt snack med sig själv om att inte gnälla om saker som hänger med på köpet som man kanske måste jobba med.

Om man inte kan acceptera att en hund har lätt att ta till skall kanske man inte ska skaffa en hund som från början är avlad till att springa omkring och vakta i slottskorridorerna. En vakthund. En chihuahua t ex. Det går inte att helt ta bort vakten ur en vakthund. Eller jakten ur en jakthund typ golden t ex. Nu kommer jag få en massa kommentarer från alla möjliga som säger att deras golden inte jagar eller chihuahua inte vaktar och visst klart att det kan vara så men att skaffa en hund som har vissa egenskaper och sen tro att det inte ska finnas i just min hund är att chansa lite för mycket och risken att man blir besviken är då väldigt stor. Man kan få kontroll på de flesta beteende man inte vill ha men att dom finns där måste man acceptera!

Jag fastnade för lagotton i första hand för dess sociala förmåga vilket jag fått en del kommentarer om som talar om motsatsen. Jag har träffat många lagotto de senaste åren och kan lugnt säga att det inte är min erfarenhet. Glada, sociala, arbetsvilliga, lite envisa, smarta och väldigt påhittiga är det jag sett. Vilket gör att om man inte aktiverar en lagotto gör dom det själva. Dom blir inte soffliggare. Dom gräver mer än gärna upp din trädgård vilket vi redan har en hund som gärna gör så halva jobbet är redan gjort innan Gina kommer. Badar gärna gör dom och det har vi redan en som gör så dom kan ju ha sällskap på simturen. I lerpölen eller vattenhålet. Vi är vana.

Att jag dessutom haft en hel del att göra med en halvbror till lilla Gina försämrar inte mitt intryck av rasen. Fransson som har samma mamma som henne är en supertrevlig gosse som jag skulle rekommendera till vem som helst som vill ha en trevlig hund. De senaste åren har lagotton ökat i antal på mina kurser så det är inte en engångsföreteelse att jag träffat en trevlig lagotto.

Vi har valt ras med stor omsorg. Jag kunde fortsatt med golden utan problem. Älskar fortfarande denna otroligt vackra och härliga hund men vi ville prova något annat denna gång. Vi har varit lite tråkiga där och gått på egenskaper i första hand och utseende i andra.

T ex har jag fått kompromissa med mig själv vad gäller pälsen som inte är den mest lättskötta. Den ska klippas regelbundet och det ska redas ut tovor med stor omsorg för att inte det ska göra ont på lilla vovven. Skulle jag då inte välja en lagotto? Jodå. Jag är medveten om vad som gäller och har accepterat att jag måste lägga ner lite energi på detta. Inga problem alls. Vad jag inte kommer att göra är att sen komma och säga att jag avskyr pälsvård. Då hade det varit fel att välja Gina. Som alla vet så är goldens päls inte helt underhållsfri så....

Varför jag valde en lagotto?

Tja!

Ha en underbar dag!

Kram

 

31 jul 2015

Comments powered by Disqus