Varför detta motstånd?

Godmorgon!

Bildresultat för reward

 

 

 

 

Det finns några saker jag har svårt att förstå. Av de som handlar om hundar och hundträning finns det några som sticker ut. Det ena är att jag ibland möter motstånd när det gäller att belöna hunden. Det händer tack och lov väldigt sällan när det gäller mina kära kunder. Då hade dom nog inte valt min hundskola där vi jobbar med belöningsmetoden. Själva beskrivningen säger vad man kommer att konfronteras med när man kommer till mig. Belöna hunden!

Men som sagt möter jag emellanåt ett motstånd som jag inte förstår alls. "Hunden blir bortskämd" What? Hur tänker man där? Jag tror inte man tycker att man är bortskämd när man öppnar sitt lönekuvert varje månad där man har belönats för ett gott arbete. Kanske inte ett bra exempel men ändå. Om jag får credit för att jag gör ett bra jobb så är chansen dessutom väldigt stor att jag med glädje gör om det. Även om det kanske var en lite onaturlig sak för mig att göra. För det ska vi veta. Det mesta vi lär våra hundar är något dom absolut inte skulle gjort annars. Så. På vilket sätt är det att vara bortskämd. Nej. Inte hunden heller.

"Man har inte godis med sig alltid så det är lika bra att den lär sig med en gång att jobba utan belöning!" Tro mig detta har jag hört mer än en gång. Här gör man det lite onödigt svårt för sig och dessutom har man fastnat i att godis är det enda sättet att belöna på. Långt därifrån! Jag tycker man ska variera belöningarna. Tänk ut 10 sätt att belöna hunden som inte innebär godis. Kan du inte det har du lite att fundera på. Du har fastnat i godisträsket och risken är väldigt stor att hunden snart inte ser godis som en belöning! Variera! Spring tillsammans. Det tycker de flesta hundar är skitroligt och då är det en belöning! Lek. Med leksak eller utan. Boll. Pinne. Kampa. Smek hunden. Var tycker den är skönast att bli kliad? En hund tyckte det var så mysigt att få pussa matte. Belöning! Så. En lam ursäkt att man inte har godis med sig. Hela du kan vara en belöning.

Vi har tack och lov kommit långt vad gäller våra hundar. En sak vi har förstått är att de jobbar och lär sig mycket fortare om man använder belöning. Så varför detta motstånd? Hunden blir inte bortskämd. Möjligen om du stoppar godis i munnen på den för att den är söt men det var ju inte det vi talade om här eller hur? Varför göra det svårt för sig?

Ikväll ska vi ha extra roligt på en av kurserna: Man får inte prata med hunden alls. Hur kommunicerar man utan att använda rösten? Tänk utanför boxen. Det är alltid lika roligt att stå och titta på när man lite ovant använder kroppen för att kommunicera med sin fyrfoting. Så nyttigt och så lärorikt. Vi ska ha kul. Som vanligt.

Ha en underbar dag!

Kram

 

26 maj 2015

Comments powered by Disqus