Vad är problemet?

Godmorgon!

 

 Bland det roligaste som finns med mitt jobb är alla de frågor jag får från hundägare som vill veta saker om sina hundar för att bättre förstå dom. Underbart! Det är allt från varför de skäller till varför de inte vill leka med andra hundar. Två relativt lätta frågor att svara på men emellanåt får jag frågor som inte är lika lätta att svara på eller som är rena veterinärfrågor. Där är jag väldigt restriktiv med att svara. Även om det gäller enkla saker garderar jag alltid med ett besök hos veterinären om det inte blir bra snabbt. Jag är ingen veterinär och ska inte ge mig in på det område jag inte har kunskaper om. Det kan i värsta fall t o m vara farligt och jag skulle aldrig förlåta mig själv om det jag svarade gjorde hunden sämre eller inte bättre. Nej, var och en till sin sak. Min sak är att svara på frågor som varför hunden skäller eller varför den inte vill leka.

Även där gäller det att vara ödmjuk. Hundens skällande kan bero på rastillhörighet, rädsla eller....smärta. Samma sak med varför hunden inte vill leka. Det kan ju bero på att hunden har ont även om det inte behöver vara ett problem överhuvudtaget. Det finns hundar som inte har så stort behov av att leka med andra hundar. Det är dock betydligt oftare än man tror att hundens problembeteende beror på just smärta. Då gäller att i första hand se till att hunden får den vård den behöver innan vi börjar jobba med att få bort det inlärda beteendet.

Det gäller att balanser rätt på kunskapens linje och inte snubbla eller ramla av för att man inte vill erkänna att man inte har kunskaper tillräckligt eller att hunden behöver andras hjälp. Alltför många hundar får kämpa på grund av att man missar denna viktiga detalj. Om jag det minsta misstänker att hunden behöver andras hjälp istället för min skickar jag hundägare och hund vidare. Det får aldrig gå prestige i hundträning. Eller pengar. Hunden välmående och hälsa ska alltid komma i första hand. Sen kan vi hundtränare komma in och jobba vidare med hunden. När den mår bra.

Ha en underbar dag!

Kram

24 sep 2013

Comments powered by Disqus