Vardagslyx.

Bildresultat för vardagslyx

Idag unnar jag mig. Det som jag för inte så länge sen hade lite dåligt samvete för.

Uppvuxen med en mor som lärt sig att man skulle alltid göra något nyttigt. Som hon sen förde över på oss barn. Att bara sitta och göra ingenting var inte något man fick göra. Man skulle vara igång och det skulle vara "meningsfullt" allting man gjorde. Sitta och titta på tv var inte bra. "Sitter du bara här" Är något jag hört många gånger. Hon var inte mycket för att sitta och vänta på sin själ min mor.

I hela mitt liv har jag bett om ursäkt för saker. Om jag struntat i att städa en dag var jag tvungen att ha en ursäkt om varför trots att ingen, allra minst min man, brydde sig ett dugg. Jag kände min mor på axeln. Overksam. Inte bra. Att sätta sig mitt på dagen och titta på tv fanns inte ens i vuxen ålder. Om man gjorde det skulle man åtminstone vara sjuk. Hela tiden handlade det om vad andra skulle tycka.

Idag, äntligen, unnar jag mig mycket vardagslyx. Jag har en nagelbyggare och ögonfransförlängare jag regelbundet går och myser hos. Inte för att jag tvunget ska försöka förbättra mitt yttre utan för att bli ompysslad. Jag sätter mig, om jag får lust, framför tv:n precis när jag vill. En sysselsättning jag gillar och idag ber jag inte om ursäkt för det. Jag måste inte hela tiden ha en agenda att rabbla på saker jag gjort under dagen för att visa att jag varit upptagen hela dagen. Det är ok att vara lat om man vill det. Jag har inga barn hemma som ska tas hand om. Jag har man och hund. Mannen är alldeles utmärkt på att ta hand om sig själv och hunden, ja hon får vad hon behöver. Jag kan fortfarande inte ha stökigt hemma men idag är det för att jag inte vill ha det så. Inte för hur det ska uppfattas av andra. Jag känner inte att jag måste redovisa hela dygnets timmar längre.

Jag ber inte om ursäkt för vad jag gör längre. Jag unnar mig. Jag hoppas att den där "duktighetssjukan" dör med min generation. Att de som är unga idag gör precis vad dom vill. När dom vill. Så länge man sköter det man ska är det ok att göra vad man vill resten av tiden. Utan att redovisa för andra. Vältra sig i vardagslyx. Om vi inte gör det nu när ska vi då göra det?

9 jul 2015