Vårdagjämning.

Godmorgon!

Vårdagjämning. Jo, tack. En dm snö har det kommit inatt. Nåja, det försvinner nog snart igen. Bara för att jag sa det så tar det i med snöandet utanför mitt fönster. På terassen ligger två lurviga och rullar sig njutningsfullt. Det är ju bra att någon ser något positivt med detta.

Över till något helt annat. Löften. De som känner mig vet att jag är en ganska snäll person, om jag får säga det själv. Jag försöker alltid hjälpa om jag bara kan. Ibland är jag lite för snabb att lova och ställer till det för mig en aning. Det handlar inte om att jag inte kan säga nej för det kan jag. Nej, jag vill så gärna ställa upp. Nu har jag ställt till det en liten aning för mig själv och det är väldigt irriterande. Vill inte vara en som först lovar och sedan börjar "klödda". Tänk efter först! Jag har en övertro på vad jag kan hinna. Ibland. Jag kan också vara precis tvärtom och ha marginaler som är löjliga. Här är inte marginalerna på min sida och jag blir irriterad på mig själv. Lova inte om du sen ska klödda till det för alla parter. Lär dig någon gång!

Och nu över till något helt annat igen. Valpar. Igår var det valpkurs och på träningsplanen stod valpar i alla möjliga storlekar. Från den minsta sötaste chihuahua till stor blandras och jag stod och tittade på dem när de gjorde en sittövning. Vad som är häftigt att se när man står där är hur lika de är trots storlek. De är precis lika mycket hund oavsett storlek. Den lilla chihuahuan har ingen aning om att han är så liten som han är. Han är hund! Visserligen en liten frusen vovve just nu när det är så kallt men hund är han! I valpleken tar han sin plats precis som de andra. En liten tuffing är det.

Vi pratade koppelgående. Hur viktigt det är att lära hunden koppelvett. Inte bara för vår bekvämlighets skull utan även för hundens skull. Att ligga på i kopplet som en tok är väldigt stressande och det är inte bra varken för hund eller människa. Det gäller även de små raserna. Man är ofta inte lika noga där men det är lika viktigt. Det har inte med kraft att göra. Dessutom handlar koppelgående mycket om kontakt och relation. En hund av självständig ras behöver tränas på ett sätt medan en hund som naturligt håller ihop sin flock på ett annat. Det gör att jag far runt som en tok för att visa olika sätt att jobba på med varje hund. Då gäller det att man inte har för stora grupper.

Som vanligt när jag ska visa med någon valp som vanligvis drar som en tok kan jag inte få hundrackaren att dra alls. Fnys! Det är inte lätt att visa då. Doris drar ju inte alls i kopplet så den stackaren blev dragen hit och dit av mig när jag skulle simulera ett koppeldragande. Hon blir väldigt ledsen på mig då. Men matte, varför gör du så jag går ju fint. Jag halar in en hund som går hur fint som helst och hon fattar ingenting. Det är inte lätt att vara instruktörshund alltid.

Oavsett så körde alla igång träningen och verkade taggade att lära sina valpar att gå fint i kopplet. Vi får väl se om två veckor om det gett resultat. Det är påsklov nästa vecka så dom har gott om tid på sig att träna.

Ha en underbar dag!

Kram

20 mar 2013

Comments powered by Disqus