Valpar, valpar.......!

Godmorgon!

Har det gått "baby-boom" i valpar just nu? En proppfull valpkurs och en med endast två platser kvar till starten vecka 42. Jag är oerhört glad för detta men ställer mig lite undrande över mängden valpar. Det går upp och ner det här med valpar år från år. Har du valp och vill gå kurs hos mig så får du skynda för jag kommer inte lägga in fler valpkurser.

Läste en lite skrämmande artikel igår om att det köps fler och fler hundar över nätet och en av fem dör innan dom är sex månader gamla. Det är skrämmande siffror. Oseriösa uppfödare som föder upp sjuka hundar som måste avlivas innan de nått vuxen ålder. Varför är det så? Lätt att svara på: pengar! Hur får vi bort detta? Upplysning, upplysning, upplysning. Det behöver inte vara en dålig idé att köpa hund på nätet. Alla är inte oseriösa men vi som ska köpa valpen ska ställa frågor. I massor! Om den som säljer inte vill svara, inte kan visa upp mamman till valpen eller inte har alla papper iordning. Köp inte valpen! Hur söt den än är. Hur mycket du än vill "rädda" den! Då får vi aldrig bort denna smutsiga handel.

Över till valpar rent allmänt. Det verkar vara mycket valpar just nu som sagt och jag kör en något överbokad valpkurs för ögonblicket och jag skulle kunna krama alla dessa härliga.......ägare! Så mycket frågor, så obeskrivligt måna om sina små valpisar. Alla har hur mycket som helst att berätta om de olika egenskaper de redan lärt sig se. Hur måna som helst om att valpen ska få den bästa start. Sele, halsband, ensamhetsträning, lös eller kopplad? Frågorna är som sagt många och inget gör mig gladare. Jag har knappt någon röst kvar efter varje lektion och det tar jag som ett bra tecken. Alla valpar som skuttar runt på min träningsplan verkar i alla fal hur friska och pigga som helst. Köpta på nätet eller ej.

Ha en underbar dag!

Kram

 

3 sep 2013

Comments powered by Disqus