Vad är det du belönar?

Godmorgon!

Ja, det kan man ibland fråga sig. Eller jag kanske skulle fråga belönar du rätt beteende?

Vi är ofta alldeles för långsamma när vi ska belöna våra hundar. En sekund för sent och det blir fel. Ta t ex när vi ska lära våra hundar att sätta sig. Lägg märke till att jag sa SÄTTA sig. Inte att den sitter! Om vi inte markerar när hunden är på väg att sätta sig belönar vi att hunden SITTER. Ja? Det var väl det jag ville att den skulle göra tänker många. Jo, men förstår hunden att det var att sätta sig den skulle göra om vi belönar att den redan sitter. Nix. Det förstår den inte. Visst blir det en viss inlärning även om man belönar för långsamt men varför göra det svårare än det är? Svaret här är Klicker! Jag kan inte förstå detta motstånd från vissa om att använda detta fantastiska redskap som gör hundträning så mycket enklare och snabbare. Argumenten mot klicker visar ofta att man inte riktigt förstått hur klickerträning går till.
* Man har den inte alltid med sig.
* För mycket att hålla reda på.
* Vill inte mata hunden med godis hela tiden.
* Vill helt enkelt inte.
* Vill inte hålla på och klicka hunden hela livet.

Man behöver inte alltid ha klickern med sig. Har du den inte med dig har du väl rösten? Eller? Inget är hugget i sten. Inte klickerträning heller.
Om man inte vill träna med det som är det viktigaste för hunden nämligen mat så kan jag inte förstå det helt enkelt. Hunden ska väl ha mat varje dag eller? Skit i att ge den det i skålen och träna med maten om du absolut inte vill ge den annat. Varför göra det svårt för sig. Skär upp lite blodpudding för under 10 kr paketen och du får en hund som är så mycket lättare att jobba med.
Vad gäller argumentet vill inte så är det helt enkelt inte ett argument så det lämnar jag därhän. Om man tror att man måste klicka beteendet hela livet har man inte förstått klickerträning. Läs på!

Nu inser jag att det blev ett lite annat blogginlägg än som var tänkt. Jag fastnade på de som inte vill träna med klicker. För att då komma tillbaka till det jag ville ha sagt så där lite snyggt så är det så här.

Med en klicker kan du markera exakt i rätt ögonblick så hunden förstår. Inlärningen går så mycket fortare. Om du är för långsam hinner hunden göra något annat och du belönar fel saker. Man har inte så lång tid, mindre än en sekund, på sig när man ska få hunden att förstå att det den gör är rätt. Det ska heta "nu gör du rätt!" inte "nu gjorde du rätt!" Det förstår inte hunden. Ännu har jag inte sett någon markera snabbare med rösten än med klicker. Om man har tränat på att klicka förstås. Det är en förutsättning. Att man klickar tillräckligt fort. Träna upp tekniken och du har världens snabbaste och bästa träningshjälpmedel. Så är det bara.

Varför göra det svårt för sig. Och för hunden? Alla hundar kan klickertränas. Alla människor kan lära sig klickerträna. Om man har viljan att lära sig. Annars går det inte. Så klart.

Ha en underbar dag!

Kram

 

22 maj 2014

Comments powered by Disqus