Ur betraktarens ögon.

Godmorgon!

Mickie Gustavsson. En känd hundprofil i Sverige. I mångt och mycket håller jag med om det mesta hon kåserar om i Hundsport. Den här gången slog hon huvudet på spiken!

I senaste numret av tidningen skriver hon om "Expertens hund". Det vill säga i detta fallet om hennes eget hundägande. För varje rad jag läste nickade jag mer och mer. Emellanåt tänkte jag faktiskt tanken om hon läst tidigare inlägg här på min blogg. Jag har nämligen skrivit i princip samma sak här. Nämligen människors förväntningar på hundtränarens hundar. Om våra hundar gör något som andra inte tycker är passande höjs ögonbrynen till oanade höjder och förvånat säget man saker som: "borde ha mer pli på sina hundar", "konstigt att hon inte dresserat sina hundar bättre" osv.

Nu är det så, precis som hon skriver och även jag "kåserat" om tidigare, att man har olika syn på vad som är en väluppfostrad hund, olika mål och framför allt olika syn på hur man vill ha sin hund. Jag, precis som Mickie Gustavsson, talar inte om dressyr när det gäller mina hundar, jag talar om vardagslydnad. Det är därför min kurs heter vardagslydnad och inte dressyrkammaren. Jag är inte ett smack intresserad av att ha hundar som kan en massa tävlingsmoment eller som kan gå perfekt fot. Jag säger, precis som hon, inte att det är fel bara olika!

Det känns väldigt skönt att få detta bekräftat från "det kända hundsverige" samtidigt som jag frågar mig själv varför jag behöver ha det bekräftat. Som mannen utanför träningsplanen i Malmö, som tidigare ringt mig och sagt att det jag håller på med där är helt värdelöst, senaste utspel när han promenerade förbi med sin hund: "tar du betalt för det här!" Jag skulle kunna bli väldigt ledsen eller förbannad men eftersom jag vet att han har en bakgrund i brukshundsklubben och förmodligen inte har det minsta lilla samma syn på hundägande som jag så arkiverar jag honom i boxen bakåtsträvande personer som inte förstår att det jag lär ut inte har det minsta med brukshundsklubben att göra. Det handlar varken om tävlingslydnad eller dressyr. Det handlar om vardagslydnad.  Olika sätt att se på saken.

Mina egna hundar har aldrig hört talas om dressyr. Dom beter sig som hundar. Precis som jag vill ha det. Oavsett. Jo, det kändes faktiskt riktigt skönt att läsa hennes kåseri även om jag är väldigt trygg i mitt hundägande och i det jag lär ut på mina kurser. Vad som är extra skönt att veta är att man kan få världens "lydigaste" hundar även på mina kurser. Det handlar om hur mycket tid och energi men lägger ner på träningen. Inte om man tränar "bruks" eller vardagslydnad. Till syvene sist handlar det om hur DU vill ha din hund. Inte vad andra tycker. Oavsett om du är hundtränare eller inte. Så tack Mickie Gustavsson för att du bekräftar det som jag redan känner i hjärtat.

Ha en underbar dag!

Kram

16 dec 2013

Comments powered by Disqus