Uppskattning

Lite paralleller idag.

Vi hundtränare som jobbar med positiva metoder har lärt oss att belöna och uppmuntra hunden till rätt beteende istället för att korrigera och bråka med hunden. Vi kommer väldigt långt med detta och vi får en glad hund som mår bra.

Tänk om vi var lika noga med människor! Påpekande här: jag talar inte på något sätt om mig själv. Jag har fått en hel del både uppmuntran och uppskattning på sista tiden och jäklar vad man växer. Jag talar generellt om helt annan icke namngiven person. Sträck ut armen och du kan säkert träffa någon som känner sig ouppskattad. Tyvärr.

Jag tror ofta att det handlar om obetänksamhet och prestige. Obetänksamhet så till vida att man är så upptagen med sitt eget och sig själv att man tar saker och ting för givet. Man tänker sig inte för. Man tar personer i sin omgivning för givet och glömmer tala om för dem att dom är duktiga. Värre är när det handlar om prestige. Jag avskyr jantelagen. "Du ska inte tro att du är något!" Jo! Det ska du! Eller. "jag kan inte säga att du är duktig för att jag måste vara bättre än du!" Usch!

Beröm och uppskattning ska komma från hjärtat. Värst av alla är de som fiskar beröm genom att berömma andra. Där det inte egentligen handlar om uppskattning. Man vill bara få beröm tillbaka. Då är inte hjärtat med och det betyder inte ett smack.

Du som har små barn. Uppmuntra och beröm. Så mycket du bara orkar. Säg inte: "det var bra men du kunde gjort så här istället så hade det blivit bättre".  Låt barnen känna att de är duktiga även om det inte blev perfekt. Lär barnet att visa uppskattning till människor i sin omgivning när de förtjänar det. Då slipper de leva svältfödda på den uppmuntran alla behöver och får ett bra självförtroende. Då slipper de må dåligt när de träffar människor som "glömmer" tala om för dem när de gör något bra. Då kan man ta det bättre.

Det gör så ont i mitt hjärta när personer som är hur duktiga som helst inte tror på sig själva. Som inte kan njuta av sin skicklighet och sina kunskaper. Bara för att man aldrig fått beröm. Alla behöver känna att man är duktig. Så man vågar försöka och inte är rädd för att misslyckas. Har man god självkänsla kan man skaka av sig det och gå vidare. Man blir inte kaxig av beröm. Man växer.

Det här kan handla om både människor och hundar. På olika plan med ändå lika. Ge någon en kram idag och tala om hur mycket du uppskattar dem.

20 okt 2012