Tyst.

Godmorgon!

Ta sex hundägare. Sätt tejp över munnen på dem. Be dem jobba med sina hundar i en specifik övning som hundarna inte kan. I tysthet. Använd ditt kroppsspråk. Lägg märke till frustrationen när man ska räkna ut hur man ska göra utan att kunna tala med hunden. Mycket intressant och mycket nyttigt.

Nu satte jag inte bokstavligt talat tejp över munnen på dem men dom var väldigt duktiga på att faktiskt jobba utan att prata med hunden. Varför gjorde jag nu detta då? Jo, för att utmana både hund och ägare. Att använda sitt kroppsspråk. Att själva få räkna ut hur dom skulle göra. Att få dem att ta fram sin kreativa sida. Dessutom gjorde det att hundarna var tvungna att vara lite mer uppmärksamma på sina ägare.

Vi pratar ofta ihjäl våra hundar. Själv pratar jag ofta och gärna med mina hundar. Inget fel i det. Absolut inte. Men. När vi är i skogen och jag babblar hela tiden behöver hundarna inte hålla koll på mig på samma sätt för det hörs hela tiden var jag är. Hundarna slutar dessutom att lyssna på mitt tjat. Inte bra. Är jag däremot tyst tvingas dom att hålla lite bättre koll på vad jag gör och var jag tar vägen.

Det var väldigt intressant att se hur deltagarna kom på den ena idén efter den andra på hur dom skulle lösa problem av olika slag som uppstod tack vare att dom inte kunde rätta till hunden med rösten. Nu är detta fantastiskt duktiga, träningsvana människor som gått många kurser hos mig så jag visste innan lektionen att dom skulle fixa detta men en viss frustration uppstod men även explosiv glädje när hunden fattade vad dom ville.

Jag blir så varm om hjärtat när jag ser hur alla jobbar som tusan och köper alla mer eller mindre otraditionella träningsmetoder som jag slänger på dem. Förhoppningsvis fick dom en liten tankeställare och kan ta detta med sig hem. Var tydlig i ditt kroppspråk så talar du med hunden på hundens vis.

Ha en underbar dag!

Kram

21 aug 2013

Comments powered by Disqus