Trotsålder och andra felaktiga uttryck.

Något jag gör väldigt sällan, hoppas jag, är att jämföra hundens beteende med ett barn eller för all del vuxen människas. Jag tror nämligen att man då alldeles för lätt säger saker som t ex att hunden är i trotsåldern. Detta är något som inte existerar i hundens värld. En hund kan inte och vill inte trotsa. Detta är jag fullständigt övertygad om. Jag vet att jag får medhåll av många iom hundvärlden och trots detta gör samma personer ofta jämförelser mellan barn och hund. Detta är farligt anser jag. Risken är väldigt stor att man ställer krav på hunden som den inte har möjlighet att leva upp till.

Ett par exempel:

"Jäkla hund som retas där borta och inte kommer när jag kallar!"

Hunden kommer inte på inkallningen av anledningen att allt det roliga tar slut då eller kommer den inte för att du är arg på rösten. I ärligehetens namn. Vem vill komma till en som är arg och kanske t o m daskar till en när man kommer. Kopplet kommer på och en irriterad husse eller matte rycker lite i kopplet på den fortsatta promenaden. Skulle du komma då? Är det tillräckligt inlärt? Anledningarna är många. Trots är inte en av dem. Tro mig.

"Han skäms för att han vet att han gjort fel!"

Hundar skäms inte. Det finns inte i deras värld. Vad hunden gör är att reagera på min sinnesstämning eller röstläge och visar undergivenhet för att jag ska sluta vara arg. Varför jag är arg eller sur vet inte hunden. Skäms gör den inte. Tro mig.

"Hon vet att hon inte får bita sönder kudden!"

Hunden vet inte att den inte får bita sönder kudden. Hur ska den veta det. Det finns många anledningar till att den biter sönder saker. Är det en valp så är det bara så att valpar tuggar på saker. Plocka undan. Är det en vuxen hund kan det bero på många saker. Stress på grund av understimulans eller varför inte överstimualans. Att den inte får tugga sönder just den kudden vet den inte. Tro mig!

"Han vet att han inte får stjäla mat på bordet så därför är han en ögontjänare och gör det när jag inte tittar!"

Mat är en resurs. Om hunden inte lärt sig att all mat kommer från dig eller i skålen så är det fullständigt naturligt att förse sig när det finns mat framme. Att den endast tar maten på bordet när inte du ser beror med all säkerhet på att du blivit väldigt arg när du kommit på den och att den då lärt sig att göra det när du inte ser för att undvika din ilska. Det finns många anledningar till att en hund "stjäler" mat men trots är inte en av dem. Tro mig.

16 apr 2014