Träningsfunderingar.

Godmorgon!

 

Ett återkommande ämne:

Hur mycket ska jag belöna hunden när jag tränar? Med vad ska jag belöna?

Gick och funderade på en sak när jag gick lilla förstarundan nu på morgonen medan jag belönade Doris för en sak som hon egentligen kan sedan länge. Bara för att. Hon tittade upp på mig med en blick som sa: jag gillar dig!  Jag möter ibland motstånd till att belöna och inte så sällan frågar man inte hunden vad den vill ha för belöning. Om det inte handlar om allergier så måste, jag upprepar måste hunden få bestämma vad som är en belöning och hur ofta den ska bli belönad. Låter det konstigt? Tänk efter så gör det nog inte det. Om vi ska jobba med den metoden där vi belönar för rätt beteende så måste det vara så.

Ska jag träna min hund med belöning? Om du frågar mig, ja naturligtvis. På detta finns det inget undantag. Kan man blanda korrigeringsmetoden med belöningsmetoden? Givetvis inte. Vilket tror du hunden vill komma ihåg helst? Örfilen den fick när den gjorde "fel" eller den goda köttbullen? Vilket av dess två gör att hunden med glädje kommer till mig för att träna vidare? Örfilen? Tror inte det. Möjligen kommer den till mig för att fjäska och slippa stryk men det är inte med glädje. Tro mig!

Jag vill att min hund alltid ska se mig som den stora inspirationen. Den som den mer än gärna gör saker för. Den som, när jag böjer mig över hunden, sticker huvudet mellan mina knän för att bli kliad i nacken som Doris gör och inte skyggar för att den är rädd för mig. Min hund ska alltid kunna lita på att det är trevligt att komma till mig. Oavsett vad som hänt tidigare. Det lägger grunden till en bra arbetsrelation. Tänk på det om du brukar "kicka" till din hund eller lugga den i pälsen. Även om det inte gör direkt ont så är det inte ett trevligt sätt som ökar hundens vilja att göra saker med dig. Träning eller annat.

Vad gäller träningsbelöningar så låt din hund bestämma. Om den vill ha kokt lever så är det det du måste ta till. Vill den ha lek med dig som belöning så är det bara att ta fram barnet i dig. Du kan inte bestämma detta. Här har hunden all makt. Prova dig fram. Vad får hunden att drägla och ta ner månen för dig?

Frestas inte att ta till det hårda sättet för att få snabba resultat. De håller inte i längden. Hunden vänjer sig vid luggandet och du måste ta hårdare och hårdare.

Möjligen var detta ett helt onödigt inlägg på bloggen för ingen som går kurs hos mig skulle väl ta till hårda tag? Ingen som läser min blogg och har såna tankar får väl ut något av mitt bloggande? Tänk efter. Är du en blandare. Om så är fallet kan jag tala om för dig att det inte är till gagn för din träning av hunden. Eller er relation. 

Möjligen var det här lite flummigt men har du tur kommer min semesterhjärna att klarna lite emellanåt och utveckla detta stora ämne. En annan dag.

Ha en underbar dag!

Kram

11 jul 2015

Comments powered by Disqus