Träna. Hur länge? Hur ofta?

Godmorgon!

På bilden den minsta hund jag haft. En liten chihuahua som givetvis hette Buster. Är man liten måste man ha ett namn som imponerar. Han var så nöjd med att bara vara hund och har ingenting med dagens text att göra.

Jag kommer att tjata om en sak den här veckan. Det låter så här ungefär: "Man får ingenting gratis! Man måste träna mellan lektionerna om man vill ha resultat!"

Det är upp till var och en som kommer på kurs om man vill nå målen med sin träning. Målet är olika för var och en. Någon är nöjd med att hunden aktiveras en gång i veckan på kurs. Då säger jag: bättre än inget. Men. Då måste man vara medveten om att det inte räcker för att hunden ska lära sig det vi tränar på. Så enkelt är det inte.

Jag har en hel del som kommer på kurs endast för att få en stund i veckan där man bara ägnar sig åt hunden och inte har några som helst ambitioner om att hunden ska bli duktig på någonting egentligen. Hjärtat på rätta stället har man. Hund och ägare har kul tillsammans. Underbart!

Sen har vi de som kommer på kurs och faktiskt har siktet inställt på att hunden ska bli duktig på det vi gör. På frågan om hur mycket och ofta man ska träna finns egentligen inget svar. Tycker jag. Alla hundar är olika individer och lär olika fort men jobba mellan lektionerna måste man! Dessutom för att få ett bra resultat måste man tycka att det är roligt! Man måste vänja hunden vid att arbeta. En trött hund lär sig ingenting och själv blir man frustrerad. En hund som är van vid att arbeta kan naturligtvis jobba mer än en som inte är det. Så funkar även vi. En som är van vid att läsa böcker kan läsa betydligt längre och hålla koncentrationen än en som inte är det men med träning orkar man ta in mer och mer. Så funkar det.

Hur ska man lägga upp sin träning? Börja med reklampauserna på tv. Alldeles lagom långa. För både hund och människa. Dessutom lämnar det hunden förhoppningsvis lite sugen på mer träning för att man inte höll på tills hunden tappade intresset och inte orkar mer.

Det är få som är så ambitiösa att man går ut och tränar i timmar. Jag är det definitivt inte. Och därmed inte heller min Doris. Vi tar en liten stund här och en liten stund där. Ibland kan det blir mer och ibland mindre. Sällan eller aldrig ställer vi oss med en hel planering som vi gör på kurserna och tränar igenom hela planeringen. Nej, vi tar ett moment ett par minuter när vi är ute på promenad eller när potatisen kokar. Alldeles lagom för oss.

Det finns ingen gräns egentligen för hur mycket hunden kan jobba. Beroende på om den är van eller inte. Tänk bara på att den blir van vid en viss mängd och det kan bli problem om man inte orkar hålla uppe detta alltid så glöm inte att träna hunden på att göra ingenting vid sidan om allt det andra. Så den klarar inaktivitet. Jag lovar att annars kommer du att bli tokig på tjatande från hunden om att jobba. Se till att du bestämmer när och hur mycket.

Ställ frågan till dig själv: "Hur mycket orkar och framför allt hinner jag?" Hunden tar vad den får. Den är mer än nöjd med att vara hund. Det är mer en fråga om hur du vill ha det. Hunden kan, med lite träning, jobba hur mycket som helst. Så egentligen handlar det mer om oss. Vad vi orkar. Har tid till. Lägg ribban där. Lämna det dåliga samvetet i garderoben. Jobbar du lite tar det lite längre tid bara men du kanske tycker att det är roligt. Det är viktigt!

Ha en underbar dag!

Kram

 

24 mar 2015

Comments powered by Disqus