Tonåringar

Godmorgon!

Alla hundägare ska igenom den. Tonåren. Vissa märker inte så mycket medan andra får ett rent helvete. Hormonerna ställer till det för den stackars hunden som bär sig åt så man inte känner igen den. Man börjar fundera över sitt hundägande. Ska det vara så här? Alltid. Nej, det ska det inte. Man behöver inte sätta ut en annons på Blocket. Det går över. När hunden kommit överens med sina hormoner igen kommer kompisen tillbaka som den var innan med skillnaden att man nu tagit steget in i vuxenvärlden.

                                     2011-08-17-203317.jpg

Om. Det finns alltid ett om. Om man fortsätter jobba med hunden. Sänker kraven men fortsätter träna. Det är så lätt att falla i fällan: man tycker hunden är jobbig och lägger kurserna på hyllan ett tag för att man skäms över hur hunden bär sig åt. Det är för jobbigt och man tycker inte att man kommer någonstans. Faran med detta är att hunden då roar sig själv och ägnar sig hejvilt åt saker som man absolut inte vill ha. Det blir en massa skällande på hunden dagarna i ända och till slut tror hunden att den döpts om till "NEJ!" Relationen får sig en ordentlig knäpp.

Vad gör man då när hunden helt plötsligt förbytts och blivit hin håle själv? Man tar det lugnt. Man håller bestämt på de regler som man satt upp. Sänker kraven för vad hunden ska prestera när man tränar. Gå tillbaka i träningen. Gör enkla saker som hunden klarar av. Avvakta. Efter ett tag märker man att hunden börjar landa och är mottaglig för vanlig träning igen. Men. Var lite bestämd. Inte hård!  Hunden behöver mer än någonsin klara tydliga regler för vad som är tillåtet. Ha tålamod!

                                           2011-08-22-184407.jpg

Det finns de som anser att alla hanhundar ska kastreras som inte används i avel. Det tycker inte jag. Om man inte har problem med att hunden blir skogstokig efter tikar så anser inte jag att man ska in och rota i hunden. Men bor man i stan och hundstackaren har det jobbigt hela tiden på grund av att det ständigt finns löptikar omkring den så är jag för kastrering. Det finns hanhundar som slutar äta, som står och tjuter hela dagarna och som inte ens bryr sig om om tiken löper eller inte. Det räcker med att det är en tik. Då är det enklare för både hund och ägare om hunden slipper testostoronet. Det finns både för- och nackdelar med kastrering så det finns anledning att fundera innan man tar steget. Det finns flera saker att tänka på. Fler fördelar t ex medicinska om man kastrerar men man ska absolut väga det mot varandra anser jag. Inte per automatik gå in och förändra naturen.

Framför allt. Sätt inte hunden i garderoben under den här perioden. Den hund som kommer ut sen är oftast inte en trevig familjehund. Vi som håller hundkurser hjälper dig så gärna igenom den här perioden. Vi står där och säger "andas!" när det är motigt. Påminner om att ha tålamod och hjälper dig att förenkla övningarn så att hunden klarar av det medan hormonerna rasar som värst.
Att det finns tikar med på kurserna är bra. Hanhunden måste lära sig att fungera även om flickorna svassar med svansen och flörtar hej vilt. Har du en tik är det inget problem. Hon bryr sig bara om pojkarna när hon är i höglöp men kan vara precis lika jobbig ändå under den här perioden.

Vi hjälper dig! Kom till oss!

Ha en underbar dag!

Kram

20 nov 2012

Comments powered by Disqus