Tjat leder ingenstans!

Godmorgon!

Jag lyssnar inte när någon tjatar på mig. Det gör inte mina hundar heller. Möjligen skulle skillnaden mellan mig och hundarna vara att jag till slut tröttnar på att höra tjatet och göra vad det nu än gäller för att slippa höra det men det gör inte hunden. Hunden lyssnar möjligen på tjatet när jag sänker röstläget och blir hotfull men då är det det den lyssnar på. Inte tjatet.

Tjat lönar sig aldrig i hundträning. Det kan bara förstöra. Tjata namnet när du vill ha hundens uppmärksamhet och den lär sig att den inte behöver lyssna. Träna hunden till att det är positivt och lönar sig att lyssna när du säger dess namn. Tjata inkallningssignalen och hunden lär sig att den inte behöver lyssna. Träna mer.

Om man måste tjata betyder det inget annat än att man inte har tränat tillräckligt. Det verkar vara en något allmän uppfattning att hunden per automatik förstår ordet sitt, hit och kom utan att man behöver träna det. Det gör den inte. Bara för att den råkar sätta sig eller råkar komma när man kallar betyder inte att man inte behöver träna. Försök att göra det när en hare springer förbi eller en annan hund inbjuder till lek när du inte har tränat tillräckligt. Det kommer inte att funka.

Det finns inga genvägar. Allting. Jag upprepar. Allting måste tränas in. Hoppas detta inte kommer som en överraskning för någon. Då blir man nog lite besviken på sitt hundägande och dessutom missar man det stora nöjet att få umgås och ha kul med sin hund medan man tränar.

Jag vet att jag har bloggat om detta tidigare men jag tänkte kolla om det kanske, kanske lönar sig att tjata lite i alla fall.


Ha en underbar dag!

Kram

 

 

4 jun 2014

Comments powered by Disqus