Ta det lilla lugna....men!

Godmorgon!

Det är mycket valpsnack här på bloggen just nu. Jag vet. Det är inte så konstigt. Vi har ju valp i huset. Med allt vad det innebär. Jag har vid flera tillfällen den senaste tiden manat till lugn med allt vad man måste göra när man har valp. "Rom byggdes inte på en dag" är något jag sagt. Det är sant. Men.

Med egen valp som referens kan jag ta många exempel på saker som inte funkar direkt. Koppelgåendet t ex. Vårt problem med att få Gina att ens följa med i koppel har förbytts i....dragoxe av guds nåde! Bråttom har hon och vad som är höger eller vänster sida skiter hon fullständigt i. På grund av att vi helt enkelt inte lärt henne detta ännu. Min strategi har varit....lugn. Tålamod. Och det är det fortfarande. Men. Även om Rom inte byggdes på en dag så var man tvungen att börja bygga och det gäller att inte vänta för länge. Träning ska påbörjas tidigt för att undvika att hamna i fällan där hunden lärt sig att det lönar sig att dra i kopplet och flänga omkring. Med andra ord. Man får inte vara en mjukis som låter valpen bestämma bara för att den är så förbaskat söt och rolig! Lägg inte grunden till problem genom att vänta med att träna.

Det är betydligt lättare att lära in något än att åtgärda felbeteende. Att man emellanåt inte riktigt orkar med att träna t ex koppelgående varje gång man är ute är fullt mänskligt. Ingen orkar att alltid vara på tå. Det är lugnt men för din och hundens skull låt det inte bli för många promenader där hunden får bestämma takten. Då sitter du snart med foten i rävsaxen.

Bildresultat för hoppa hund

 

 

Ta det lilla lugna men låt inte den så otroligt viktiga valptiden flyga iväg där hunden fastnar i saker du inte vill ha. Hunden är som mest läraktig som valp. Det är, tycker jag, mer synd om valpen om man först tillåter drag i kopplet, hoppande på oss, skällande eller vad det nu kan handla om, och sen plötsligt en dag när hunden inte längre är gullig valp börjar kräva saker av den som man tidigare tillåtit. Det om något är förvirrande för hunden och väldigt otydligt och då är man inte en bra ledsagare för den.

Bildresultat för grönt ljus

 

Hunden har grönt kort på många saker och ting medan dom är valpar. Det ska vara en positiv och trevlig miljö att vara valp i. Den ska upptäcka och prova sig fram i livet. Att avbryta saker den gör som inte är rätt behöver inte innebära att man korrigerar den eller tar konflikt med den. Lugnt och sansat visar vi vad som är rätt. Belönar det vi vill ha.

Men. Att vänta med att börja fostra och träna in det vi vill att hunden ska hålla sig till som vuxen är inte ett alternativ som håller. Det arbetet måste påbörjas så fort valpen (eller den vuxna omplaceringshunden) bott in sig i det nya hemmet.

Ta det lilla lugna.....men......vänta inte!

Ha en underbar dag!

Kram

21 sep 2015

Comments powered by Disqus