Svårt att låta bli.

Godmorgon!

Bildresultat för drag i kopplet

Alla har vi någon gång sett det.  Den där hundägaren vi möter som agerar, enligt en själv, helt galet med sin hund. Man skulle så gärna vilja gå fram och försöka förklara. Ge råd. Vi gör det inte. Inte jag i alla fall. Om det inte rör sig om ren misshandel. Det jag tycker är rätt är inte säkert att andra tycker. Men.

Jag såg det senast häromdan. Tjej med halvstor hund. Troligen en bordercollieblandning av något slag. Den där tjejen som inte förstår sin hund alls. Som när hunden tydligt visar att den tycker det förestående hundmötet är jobbigt och agerar utåt på ett sätt som för ett otränat öga ser aggressivt ut. Tjejen stannar precis innan mötet när hunden redan är på hysterins gräns, tar tag i skägget under hakan på hunden och med ansiktet två centimeter från hundens ögon läser lagen för den stackaren genom att tala om för den  att den ska passa sig jävligt noga för att göra om det. Samtidigt rycker hon i kopplet som givetvis sitter i ett stryphalsband och hon nästan lyfter hunden i kopplet. Men.

Det är väldigt tydligt att tjejen inte vet någonting om hur hundar fungerar med tanke på att hon tror att hunden förstår att inte göra om det för att hon säger det. Att ta tag i hundens skägg så att det gör ont gör bara att hunden kommer att förknippa nästa hundmöte med obehag och kommer att agera ännu värre. Inget av det hon gjorde kommer att göra hennes och hundens möte med andra hundar lättare. Hon visade väldigt tydligt att hon inte förstår sin hund och jag ville bara gå fram och hjälpa henne. Men.

Nej hon förstod inte sin hund. Om hon gått på kurs och lärt sig att hantera hunden på detta vis skulle jag vilja prata med den hundtränaren. Jag är ganska säker på att hon tyckte att det hon gjorde var rätt. Varför skulle hon annars göra så? jag vill tro att det handlar om okunskap även om jag har väldigt svårt att förstå hur man ens om man tror att man gör rätt vill göra så mot en hund som man förhoppningsvis tycker om. Men.

Hur skulle hon gjort istället till exempel? Om du frågar mig: Ge hunden tillräckligt utrymme i mötet så den är kontaktbar för information. Bevara lugnet själv. Belöna hunden innan den hetsar upp sig när den tittar på den mötande hunden. Förändra genom träning hundens inställning till mötet. Försök passera på ett sådant avstånd att hunden klarar av det. Tillräckligt många lugna möten kommer till slut att göra hundmöten lättare. Men.

Detta är en balansgång. Vi måste samtidigt ställa krav på hunden att "bära sig ordentligt åt". Det kan man om man gör det tillräckligt tidigt i mötet. Krav-belöning. Detta är inte helt enkelt att beskriva i skrift och ofta behövs det att man visar hur det ska gå till. Men.

Återigen. Det som jag tycker är rätt är inte säkert att någon annan tycker. Var och en har sin åsikt och det är helt ok. Det är det faktum att man inte förstår att hunden inte kan ta emot information på det sätt tjejen försökte som gör mig lite ledsen.

Bildresultat för hundmöten

Det finns många sätt men det finns bara ett hundspråk. Om vi lär oss så mycket vi kan av det har vi en chans att kommunicera på rätt sätt med hunden och då behöver vi inte ta till hänga hunden i kopplet eller dra i skägget och tro att hunden förstår. Det gör den inte. Det enda tjejen gjorde var att nagga deras relation i kanten. Hunden kommer inte att se mer positivt på hundmöten och framför allt kommer den inte att komma ihåg eller ens veta varför det gjorde ont när den mötte andra hundar. Men.

Ha en underbar dag!

Kram

15 jun 2015

Comments powered by Disqus