Sträckt koppel.

Godmorgon!

 

 

 

Varje gång kopplet är sträckt innebär det att det är det som talar och inte du.

Detta är inte helt positivt. Av flera skäl. Ett sträckt koppel i ett hundmöte t ex gör att hundens kroppshållning och därmed signaler blir alldeles fel och kan vara en anledning till att mötet blir bråkigt. Hundarna signalerar hot. Inte bra. Men hur löser man detta då om man har en hund som sååå gärna vill hälsa på andra hundar? Som står som ett utropstecken när den ser en annan hund.

Det är just det som är felet. Att hunden blir så förfärligt upphetsad av andra hundar. Detta grundläggs oftast redan på valpstadiet. Man låter hunden hälsa hur upphetsat och tossigt den än bär sig åt. Valpar är ju så söta och det är klart den ska få hälsa på allt och alla. Man skyndar sig dessutom för att man tror att det ska lugna ner hunden lite. Nix. Det gör det inte men däremot lär man hunden att det är så det ska se ut.

I koppel: inget möte om man inte är lugn och väntar på signal från matte eller husse att man får gå fram. Inte ens då godtar jag tosserier. Man får nosa på varandra. Inget annat!

Det här är inte så svårt att lära in som man tror. Konsekvens!

Detta var bara en situation där man inte ska ha sträckta koppel. Hunden som vill nosa på en gräsfläck låångt in på gräsmattan. Sträckt koppel = Nix. Alltid!

 Eller. Hunden som bara vill framåt. Hela tiden. Den kan inte komma fort nog till nästa grästuva eller vad det nu är vad den vill. Vi följer med och låter hunden bestämma takten. Stanna upp! Gör något kul med hunden. Låt den förstå att det är här, hos mig, det roliga finns. Det finns så mycket kul man kan göra på promenaden. Enkla saker. Då behöver den inte sträva efter det som finns runt hörnet.

Om man inte får styra sin hund med hjälp av kopplet måste man ändra sitt sätt. Man måste kommunicera med hunden. Röst. Kroppsspråk. Knepigt i början men så mycket bättre när man fått det att fungera.

Om man aldrig accepterar sträckt koppel och är petig under en period slipper man problem i många situationer.

Man får en hund som inte drar i koppel. Man får en hund som lyssnar. Man får en hund som är uppmärksam på vad man gör eftersom den är van vid att läsa ens kroppsspråk. Man får helt enkelt en bra relation med sin hund. Man kan ju inte rycka i kopplet t ex om det inte får vara sträckt. :)

Bara vinst med andra ord.

Denna veckan är det koppelträning på hundskolan. På nästan alla kurserna. Vi ska träna framför allt hundägaren på att jobba med hunden utan att kommunicera med hjälp av kopplet. Klockan är åtta på måndagsmorgonen och jag har redan börjat jobba som alla märker. Jag har kul!

Ha en underbar dag!

Kram

25 aug 2014

Comments powered by Disqus