Solig söndag

Godmorgon!

Det är tur att solen skiner idag. När jag inte kan bjuda på barmark kan jag åtminstone bjuda på ett vackert landskap. Det blir snörace i trädgården idag på socialiseringskursen men jag tror inte hundarna bryr sig ett dugg om det. Dom blir många idag och jag är säker på att dom kommer att ha hur roligt som helst. Trots snön.  Mars är snart slut och vintern känns inte som om den ska ge med sig. -2 grader ute och då kan ju inte snön smälta undan.

Strunt i det nu. Min kökshjälp är inte hemma så jag måste baka lite sockerkakor innan kurserna börjar. Full rulle. Jag vet inte var jag ska sätta alla när vi ska fika men som man säger "finns det hjärterum....". Jag är taggad till tusen idag. Det är inte så roligt att vara ensam hemma som man skulle kunna tro och nu behöver jag träffa lite likasinnade och prata hund.

Inatt har jag legat och funderat lite över saker och ting. Innan jag ska sova läser jag alltid någon bok....om hundträning eller etologi. Har flera olika på gång som ligger på mitt nattduksbord. Alla är inte så bra på att skriva när de vänder sig till vanliga hundägare. Dom trasslar in sig i facktermer och krånglar till det hela. Jag vill påstå att det här med hundträning ska hållas enkelt för den "vanliga" hundägaren. Den som inte har höga ambisioner med sin hund. De som bara vill ha en trevlig familjemedlem. Om det blir för krångligt blir det svårt att förstå och man orkar inte ta till sig informationen.

Det är en konst att tala i enkla ordalag om man är hundnörd. Jag försöker att hålla mig där. Det är lätt att göra det för krångligt. Man vill ju inte missa viktiga saker när man ska hjälpa någon med ett problem. Det är viktigt att man förstår varför hunden gör som den gör och då måste man ju förklara hur hunden tänker och fungerar. Blir lätt att det blir för mycket då. Detta är något jag fortfarande tränar på. Det är en konst. Man måste vara lite pedagog när man är hundtränare. På människor. Jag har själv gått kurser hos hundtränare som fullständigt missat den delen. Man ställer en fråga och får en massa konstiga termer som man inte fattar något av och blir inte ett dugg klokare efter svaret. Jag fattade för jag är hundnörd men om man inte är det så kan det lätt bli så att man inte vågar fråga vidare om man inte fattar för att inte framstå som dum i huvudet. Det är inte bra pedagogik.

Som hundtränare tror jag på att hålla det enkelt, använda enkla ord. Inte trassla in sig i termer som man måste förklara. Den som frågar vill ofta inte ha en föreläsning i etologi. De vill ha en lösning på det problem de har. Att man måste ha in hur hunden fungerar i svaret är självklart men det kan man hålla enkelt. Det är en konst jag fortfarande tränar på. Det är därför jag läser så mycket som jag gör. En bok jag kan rekommendera är 100% positiv vardagslydnad av Arne Aarrestad. Den finns att köpa på Canis.se Han förklarar hundträning på ett sätt som är lätt att förstå. Alla facktermer är med men förklaras på ett enkelt sätt. Givetvis är det hundträning med 100 % positiva metoder. Något annat skulle jag aldrig rekommendera.

Ha en underbar dag!

Kram

24 mar 2013

Comments powered by Disqus