Skynda långsamt.

Godmorgon!


Bild lånad från internet.

 

Valpar. Glada. Nyfikna. Ännu oförstörda av livet. Hoppas det får förbli så. En hel hög skuttade omkring på min träningsplan igår och den levnadsglädje man ser i dessa små liv är helt underbar.

Jag hoppas som sagt att det får förbli så. En förutsättning, tror jag, är att dom får vara just valpar. Att dom får lov att upptäcka livet! Att dom får bli guidade i lugn och ro till hur de ska bli som vuxna.

Valpar bits. Jepp. Det gör dom och oavsett vilken metod man försöker bli av med detta på så kan jag, nästan, lova att det försvinner av sig själv. Försök inte fostra bort det. Avled. Ja, t o m locka. Allt för att inte ta konflikt med den lilla valpen. Det leder inte till något gott. Visst måste vi hindra dom från att äta upp oss men inte genom att fostra.

Valpar kissar och bajsar inne. Jepp. Dom blir rumsrena utan att man behöver bråka med dom. Blir det en fläck inomhus är det du som inte varit tillräckligt uppmärksam. Ska du banna någon så är det dig. Inte valpen.

Valpen tjuter när jag lämnar den ensam. Valpar vill inte vara ensamma. Nopp. Att vara ensam som valp är förenat med livsfara så kanske du har haft för bråttom. Inte tränat tillräckligt korta stunder. Ditt ansvar. Inte valpens.

"Han vet så väl att han inte får!" "Hon vet att hon ska sitta." "Det kvittar hur mycket jag tjatar!"

Nej han vet inte att han inte får. Nej, hon kan inte sitt. Sluta tjata!

Skynda långsamt! Låt valpen vara valp. Om dagen innehållit fler Nej! än mysstunder har du fel balans i ditt hundägande. Låt inte valpen tro att den heter Nej!

Plocka undan de saker du är rädd om. Om hunden inte får tillfälle att äta skinnskor när den är valp kommer den inte att börja med det som vuxen.

Gör det enkelt. Skynda långsamt. Njut av din valp!

Ha en underbar dag!

Kram

20 nov 2014

Comments powered by Disqus