Skynda långsamt.

Godmorgon!

En avslappnad hund. På en filt. Trygghet. Lugn. Visserligen i en miljö där hon är hemma och inte har några problem att koppla av. Men. Hon kan även göra detta i alla möjliga miljöer och det kan hon för att jag har tränat detta på många, många ställe.  Detta är så viktig träning! För hundens skull.

Betänk att du aldrig vågar eller kan slappna av. Hur tror du att du skulle må då? Om du hela tiden var tvungen att vara på tå och ha koll på allt i din omgivning? Det är inte svårt att tänka sig den stress som skulle rasa i kroppen.

Jag tjatar mycket om detta. Det är inte så att jag tycker att hundar ska ligga i en hög och märkas så lite som möjligt. Då hade jag köpt en uppstoppad hund på IKEA. Nej, jag vill ha hundar som hittar på saker på egen tass men som även kan koppla av när den behöver. Golden är en ras som har ganska lätt för detta. Det finns andra raser som inte lika lätt går in i komaläge när det inte är något på gång. Det innebär inte att dom inte behöver koppla av. Tvärtom.

Mer än en gång har jag fått höra att "min hund kommer aldrig att koppla av här" och mer än en gång har jag bevisat att dom har fel! Men. Om man begär att det ska gå på fem minuter eller ens på en lektion har man lite för brått. Detta är en process som måste få ta lite tid. Skynda långsamt. Ge hunden den tid den behöver. Ge inte upp!

Går du kurs hos mig eller funderar på att göra det och känner igen problemet börja med att träna lugnet och jag lovar att resten kommer att gå så mycket lättare. "Offra" en lektion då vi tränar in tekniken för hur du ska göra och sen är det bara att skynda långsamt. Att själv vara i rätt sinnesstämning är givetvis viktigt. Om man tycker att det är stressande att sitta på filten och göra "ingenting" då kopplar nog inte hunden av heller. Andas! Ta det lugnt! Ge det lite tid! Skynda långsamt!

Jag hjälper dig så gärna. Nu ska jag laga en kopp kaffe och ta den med mig ut till dammarna där vi ska sitta och titta på ankorna medan vi kopplar av. Det går. Även med mina jakthundar.

Ha en underbar dag!

Kram

 

22 apr 2014

Comments powered by Disqus