Skällande hundar.

Godmorgon!

Bildresultat för tyst hund

 

 

Det finns få saker som irriterar folk i allmänhet och stressar hundägare mer än hunden som skäller. Inte svårt att förstå egentligen. Det är en massa ljud och ofta förknippat med en utåtagerande hund. Det är just det. Det är inte ljudet som är det egentliga problemet. Det vet nog de flesta. Alla som har en skällande hund vet också hur jäkla svårt det är att komma tillrätta med det. Då hjälper det inte att människor i ens omgivning blir irriterade och kommer med allehanda mer eller mindre "goda" råd. Låt de som vet vad dom gör sköta om den hjälpen!

Att skälla är självbelönande. Det är så lätt att belöna fel när man ska träna bort skällande. Det gäller att ha full koll på vad man gör när man ska träna.

Bildresultat för irriterad på skällande hund

 

 

Hjälper det att fya, rycka i skägget, ta hunden i nackskinnet eller ännu värre brotta ner hunden för att den skäller? De flesta vet nog svaret på det. Trots detta så är det så många som gör en eller alla saker ovan. I ren frustration eller för att man skäms för att hunden låter som den gör. 

Den första frågan man måste ställa sig och ta reda på svaret på är: Varför skäller hunden? Det finns många anledningar att välja på:

Varnar eller vaktar.
Rädsla.
Upphetsning.
Uppmärksamhet.
Understimulans.
Överstimulans.
Kanske den bara hälsar!

Nu förstår nog de flesta att det givetvis är olika lösningar på skällandet beroende på varför den skäller. Är det så att hunden kanske helt enkelt tillhör en skällig ras? Där vi lagt ner möda på att avla fram hundar som t ex varnar? Kan man då begära att hunden ska vara tyst? Så klart inte.

Dock kan man alltid få kontroll och minska hundens skällande. En osäker hund som skäller kommer att skälla mindre om man bygger upp dess självkänsla i olika övningar.

Är hunden understimulerad måste den få börja arbeta t ex för maten och olika aktiveringsövningar som tröttar ut hunden mentalt. Det hjälper inte att motionera även om det givetvis måste ingå det också. Alla hundar måste motioneras om det inte är en valp så klart. Med hänsyn tagen till rastillhörighet.

Har du en hund som är avlad till att vakta har du valt fel hund om du inte klarar av att den vaktar vid dörren! En hund som är avlad till att ställa byte eller driva bytet med hjälp av skallet kommer alltid att skälla mer eller mindre på springande djur!

Här kommer lösningen:

Du kan alltid lära hunden att du "tar över". Det är inte lätt och kräver en massa arbete från din sida men det går. Alla i hundens omgivning måste vara överens! Om hunden inte får skälla när man har gäster får den inte göra det annars heller.

Lär in Tyst! Belöna hunden när den slutar skälla! Här är en klicker väldigt bra för att man ska kunna vara exakt. Du belönar tystnaden! Lägg på ett kommando och säg tyst medan hunden fortfarande skäller. Tystnar den har den förstått annars är det bara att fortsätta träna! Glöm inte belöningen!

Detta gäller hundar som vaktar.

Är det understimulans eller överstimulans måste man som jag skrev ovan stimulera hunden alternativt träna avslappning! Är det för att få uppmärksamhet gäller det att inte ge hunden det när den skäller men att se den när den är tyst. Belöna tystnaden!

Som sagt. Det är inte så lätt men det finns oftast en lösning. Var försiktig med hur du jobbar med det. Kanske behöver du ta hjälp av någon som kan hjälpa dig och se varför din hund skäller. Det är inte alltid så lätt att se för ett otränat öga.

Låt inte hundägandet bli en ständig kamp med att tysta hunden. Den tiden kan man använda till så mycket roligare saker.

Ha en underbar dag!

Kram

23 sep 2015

Comments powered by Disqus