Sista omgången innan semestern

Godmorgon!Doris med en något stel räv!

Då har man lagt ut kursschemat för sista omgången före semestern. Intresselistan är ganska lång så det ska nog få ihop sig även denna gången. Jag lär mig aldrig. Alltid lika orolig för om det ska komma några vovvar eller inte. Det här är en bransch som precis som alla andra går upp och ner men jag har haft förmånen att inte känna av det som är ner. Det är skönt. Varje gång tänker jag att jag inte kan göra så mycket mer än att göra ett bra jobb och hoppas att det sprider sig. Om man gör ett bra jobb får man ett gott rykte och det kan man komma långt på. Att man har goda kunskaper är ju självklart men det finns några saker till som jag tycker är lika viktiga.

Se kunden!
Det är människan bakom hunden som bestämmer om man ska gå kurs och var man ska göra det. Det är människan du ska nå fram till med dina kunskaper.

Personkännedom.
Jag har mött en och annan hundtränare i mina dar och en sak som jag ofta har upplevt är att man har väldigt god hand med hundar men inte lika bra på att ta människor. För mig är det nästan viktigare att människan och jag kommer överens. Det är ju inte jag som ska träna hunden egentligen. Personen som håller i kopplet däremot ska jag umgås med en gång i veckan i minst åtta veckor och nå fram till och då är det viktigt för åtminstone mig att vi kommer överens. Dock måste jag lära känna även hunden så jag vet vad som funkar för just den lilla vovven.

Lyhördhet.
Jag hoppas att jag har det så jag ser när något inte är bra även om kunden inte säger något men även lyhördhet när något är bra! Att ha ögon i nacken är en nödvändighet så man kan berömma när det är läge för det och uppmuntra och stötta när det behövs. Tålamod måste man ha när man tränar hund och ibland får jag hjälpa till med det.

Humor!
Tänk så mycket roligare det är att jobba om personerna som står framför en har ett leende på läpparna. Jag vågar påstå att det ofta skrattas på mina kurser!

Ordning och reda!
Det är väldigt viktigt för mig. En ordentlig planering som man visserligen måste ändra på och anpassa efter gruppens dagsform men att ha ordentligt planerat lektionen innan man kommer till jobbet är en nödvändighet för mig. Att informera ordentligt. Ja rent ut sagt ordning och reda. Att slarva sig igenom lektionen sänder budskapet att man inte riktigt bryr sig om sina deltagare och det finns inte för mig!

Mina deltagare är viktiga. Inte bara hunden. Människan är minst lika viktig. Det är personen bakom hunden som ska lära sig av mig sen får jag hjälpa ibland med vovven och det gör jag så gärna. Det är en av sakerna som jag är här för.

En sak ska alla veta i alla fall: Man kan alltid vara säker på att jag gör mitt allra bästa för att alla ska trivas. Jag tror nämligen att alla gör ett bättre jobb då. Hund och människa.

Ha en underbar dag!

Kram

 

4 apr 2015

Comments powered by Disqus