Sch............!

Godmorgon!

Idag leker jag och hundarna tysta leken. Det försöker jag komma ihåg att göra en gång i veckan. En dag då jag inte använder rösten när jag kommunicerar med dem. Nyttigt att göra lite då och då. Jag har bloggat om det förr men vill ändå påminna om det.

Hundar använder rösten väldigt lite när dom pratar med varandra. Det är mycket fysisk kontakt och mycket kroppshållning och annat. Rösten är bara en liten del av språket. Vi ska inte försöka härma hundarna. Det klarar vi inte av så det är inte det jag är ute efter. Vi har ingen svans bland annat och har inte förmågan att använda kroppen på en hunds sätt. Hundarna ser inte oss som artfränder så det ska vi inte ens försöka oss på.

Däremot kan man absolut kommunicera med hundarna på så sätt att vi istället för att "tjata" på dem tar i dem på olika sätt beroende på vad vi vill förmedla. En liten knuff i sidan så får vi hundens uppmärksamhet och sen kan vi visa vad vi vill genom kroppshållning och blickar. Hundar kan, i motsats till andra djur, följa vår blick så den kan vi använda i stor utsträckning. Är jag irriterad på hunden visar jag det genom att ta lite hårdare i hunden. Viktigt att det inte blir hårt! Det behövs inte! Framför allt inte om hunden är ovan vid kommunication genom beröring. Vill jag sätta igång en lek är det väldigt lätt att förmedla med kroppen. Försök!

Dock måste hunden vänja sig vid att vi "talar" med kroppen. Prova och du ska få se att du får hunden att vara mycket mer uppmärksam på dig. Det måste man vara när det inte surrar en massa ord i öronen på en.

Så idag kör vi tyst måndag. Hundarna och jag.

Ha en underbar dag!

Kram

10 nov 2014

Comments powered by Disqus