Sammanfattningsvecka.

Godmorgon!

Nu är vi där igen. Veckan då det ska sammanfattas och utvärderas. Här visar det sig ganska tydligt om deltagarna har förstått det där med att gå kurs med hunden. Varje gång jag startar en kurs säger jag samma sak: "Ni ska få verktygen. Snickra får ni göra själva!"

Det är inte jag som tränar hundarna. Det ska inte vara jag som tränar hunden. Det är ju du och hunden som ska fungera tillsammans. Att det ofta går hur bra som helst när jag tar hunden och ska visa hur man ska jobba har man egentligen inte så mycket nytta av. Jag är ju inte där i vardagen! Det måste fungera med dig och det är endast du som kan få detta att fungera. Jag kan ge tips och råd. Jag kan hjälpa när något inte går framåt. När man fastnar. Jag lär ut, tycker jag själv, bra sätt att träna på. Roligt sätt att lära hunden. Då man samtidigt har kul tillsammans. Det är där den bästa lydnaden sitter. Om ni har kul. Du och hunden. Oavsett hur så måste du göra jobbet. Jag lär dig hur.

Rom byggdes inte på en dag. Inte på en vecka heller. Det krävdes en ganska rejäl arbetsinsats eller hur? Vad som är viktigt dock är att man känner att det har gått framåt under kursens gång. Om så bara en liten, liten bit.

En sak som är viktigare än något annat: Du ska känna att du har fått lite koll på hur du ska jobba! Om inte du fått det har jag inte gjort ett bra jobb! Det är min uppgift att lära dig att lära din hund.

Att få en "färdig" hund kräver tid, engagemang, kunskap, tålamod och glädje. Förhoppningsvis har jag under åtta veckor serverat verktygen för början till kunskap och kanske även lockat fram glädjen. De andra ingredienserna får du fixa själv. 

Vi har en sak till som spelar in om du är nöjd eller inte. Personkemi! Man kan inte passa alla. Det är oundvikligt att någon går hem missnöjd med mig. Jag hoppas dom är få. Man har kanske haft en bild på hur det ska gå till på en hundkurs som inte överensstämmer med hur jag jobbar. Man kanske helt enkelt inte gillar mig. Eller de metoder jag jobbar efter.

Det finns inga platser kvar på omgången som startar när vi haft vår sammanfattningsvecka. Jag hoppas det är för att man trivs hos mig. Om jag inte tänkte så, tappade jag nog självförtroendet och då kan jag inte göra ett bra jobb. Alltså: Jag lovar att göra ett lika bra jobb även nästa omgång! Med lika mycket självförtroende och lika mycket ödmjukhet för att du valt mig att hjälpa dig med din hund.

Nu avslutar vi för att sedan börja om på ny kula igen. Alltid lika kul!

Ha en underbar dag!

Kram

15 mar 2015

Comments powered by Disqus