Rutiner ger trygghet.

Godmorgon!

Hundar mår bra av rutiner. Detta hävdar jag bestämt. Rutiner är trygghet. Vardagen ska bestå av många goda vanor. Saker som hunden känner igen. Känner sig trygg med. Som vanligt går jag till mina egna hundar när jag ska hävda någonting. I ganska hög grad har vi rutiner som hundarna känner igen. På morgonen sker inte så många överraskningar. Vi stiger upp och går ut på morgonkisserunda på ängen. Vi äter första frukosten. Jag lagar kaffe och packar andrafrukosten. Vi går på långrunda. Vi delar macka någonstans på vägen. Vi tränar eller leker en stund. Det är inte mycket överraskningar på morgonen. Det är så det ser ut varje morgon. Hundarna går och läser tidningen i lugn och ro. Jag går och funderar på vad dagen ska innehålla. Det är för oss, mig och mina hundar, trygghet. Viktig trygghet.

Själv är jag en vanemänniska och det är ganska naturligt att mina hundar också blir det. Doris är väldigt noga med att vissa saker ska se likadana ut varje gång. T ex det här:

Innan långpromenaderna, när man tagit på selen, ska Doris sticka in huvudet mellan benen och få en stunds kli i nacken. Detta ändrar hon väldigt sällan på. Hur sugen hon än är på att komma iväg.

Det är sådana vanor och rutiner jag menar. I övrigt ska man inte gå alltför mycket i invanda hjulspår. Gå rundan baklänges om det går och gör saker som överraskar på vägen. Det blir då som nytt för hunden. Gå på nya ställen. Överraska hunden med en träningsstund medan ni tittar på tv. På olika ställen och på olika tider.

För att. Lika tryggt som det är för hunden att ha rutiner och goda vanor i vardagen lika viktigt är det att överraska emellanåt och göra saker som är helt oväntade. Det är också nyttigt för oss vanemänniskor och vanehundar. Jag tror på 70% rutiner och vanor med 30% överraskningar för att då uppskattas det av alla parter. Så tror jag.

Ha en underbar dag!

Kram

21 feb 2014

Comments powered by Disqus