Rädslor.

Godmorgon!

Bildresultat för höjdrädsla

 

 

Om jag är rädd för höga höjder, vilket är precis vad jag är så det blir ett bra exempel, och någon får för sig att jag ska vänja mig vid höjder tror någon då att jag blir botad från min rädsla om man börjar med att ställa mig på en klipphylla på 3000 meters höjd? Nej, skulle inte tro det. Jag skulle förmodligen svimma. Det hjälper inte om man sätter ett rep runt midjan på mig och försäkrar mig om att det är dö (!) säkert! Min rädsla kommer förmodligen bara att öka och min vilja att fortsätta träningen för att bli av med min rädsla är lika med noll.

Hundar funkar likadant. Med ett tillägg, som gör det ännu viktigare att ta det ett steg i taget där man börjar på ett trappsteg och jobbar sig fram till klipphyllan, dom förstår ofta inte vad det är som är farligt. Dom har bara känslan. Jag vet vad min rädsla grundar sig i men det gör inte hunden. Med mig kan man prata om rädslan och förklara vad som kan och inte kan hända. Det kan vi inte med hunden.

Bildresultat för hund rädslor

Risken är väldigt stor att man får en allmän stress hos hunden om man tvingar den att utstå sin rädsla på för hög nivå. Den blir hjälplös i sin rädsla och det mår den så klart inte bra av och inte blir den mindre rädd. Att man inte ska undvika saker som hunden är rädd för köper jag till fullo men att börja på nivå 10 på en 1-10 skala är ingen bra idé. Där får man oftast ingen tillvänjning. Där ökar bara rädslan men det finns alltid undantag som bekräftar regeln. Jag vågar aldrig chansa om jag ska hjälpa en rädd hund.

Detta är så klart från individ till individ. En balanserad, trygg hund som blir rädd för något kan man vara lite tuffare mot än en hund som är ett nervknippe rent allmänt. Är du osäker så ta det säkra för det osäkra och ta det lugnt. Eller ännu hellre ta hjälp av någon som vet vad dom gör. Kom ihåg att det ska kännas rätt för dig och du känner din hund bäst.

 

 

 

Jag är fortfarande rädd för höjder. Kommer nog alltid att vara det. Jag är på nivå 10 varenda gång jag står på en köksstege! Behöver jag hjälp? :)

Ha en underbar dag!

Kram

 

17 apr 2015

Comments powered by Disqus