Pratar du sönder din hund?

Godmorgon!

Bildresultat för hund som lyssnar

 

 

 

 

 

 

Bla bla bla bla bla Fido bla bla bla sitt bla bla bla.......... Ungefär så låter det i öronen på våra hundar när vi pratar med dom. Det mesta vi säger går dom helt förbi, som ett obegripligt svammel, och mitt ibland detta kommer det ett ord dom förstår men risken att det försvinner i allt svammlet är väldigt stor.

Jag gör det själv. Snackar alldeles för mycket med Doris men inte när vi jobbar. Då resonerar jag inte med henne. Då är det korta och förhoppningsvis tydliga korta "kommando" som hon varken kan missförstå eller missa.

Om man ständigt går och pratar med hunden när man är ute och går får det så klart effekten att hunden inte behöver hålla reda på oss. Vi låter ju hela tiden! Gör tvärt om en gång. Smyg tyst som en indian och låt hunden jobba istället.

Dessutom är risken väldigt stor att vi ställer för höga krav på vad hunden ska förstå av allt det vi säger. Jag har ju sagt till dig att du inte ska gå fram till den mötande hunden!! Kom ihåg att hunden endast kan lära sig enstaka ord. När du säger: "Gå inte fram till hunden!" kan jag lova att den inte hör ordet "inte"! Den förstår inte det andra heller. Tydligheten måste sitta i ditt sätt att agera. Inte i vad du säger.

Däremot kan man lösa de stora världsproblemen tillsammans med sin hund när det inte är så viktigt att den ska lyssna och förstå. Hemma i soffan när man sitter och myser med sin bästa fyrfotade hund. När man vill ha de bästa svaren. Då kan man prata så mycket man vill. När det inte spelar någon roll och det bara är för sällskaps skull.

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

 

25 feb 2015

Comments powered by Disqus