Överskattad motion.

Godmorgon!

Låt mig börja med att säga att hundar ska motioneras! Precis som vi. Inte valpar, men vuxna hundar mår alla bra av att röra på sig. Anpassat efter ras och individ. Däremot finns det en övertro på att man gör hunden trött och nöjd genom att köra slut på den med motion. Jodå, den blir trött men "problemet" är det att den kommer att orka mer och mer för att bli trött. Är det fel då? Tja, om man lägger all energi på att få hunden trött med motion så får man snart ägna hela dagen åt att springa med hunden för att den ska bli nöjd.

Nu skämtar jag lite. Givetvis blir t ex Doris ganska nöjd när husse gått 2 mil med henne i rask takt men efter att ha gjort detta regelbundet i flera år nu så kan jag lugnt säga att hon inte blir trött. Nöjd men inte trött.

Det är inte konstigare än om man går till oss människor. Alla vet att om man tränar mycket orkar man mer och mer och får ta i mer för att bli trött. Inte konstigt alls.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo. Det finns en övertro på att om man motionerar mer och mer för att få  hunden "trött" blir den lugn hemma. Så är det inte. Det blir precis tvärt om. Detta är bevisat genom noggranna undersökningar och inget vi hundtränare hittat på. Jag skulle här kunna gå in på binjurar, stresshormoner och annat men jag nöjer mig med att säga: motionera hunden i mängden som är lagom för dig. Välj hund efter hur mycket du vill röra på dig. Det är nämligen även rasbetingat. En engelsk mastiff kräver långt ifrån lika mycket motion som en husky.

Något man däremot kan göra hunden trött och nöjd genom är hjärngympa. Låta hunden klura på problem och lösa dom men det är ett annat blogginlägg.

Märks det att jag börjat jobba igen. Som jag skrev på fb igår när jag kom hem efter ännu en helt fantastisk arbetskväll: Om du visste hur kul jag har på jobbet!

Ha en underbar dag!

Kram

15 jan 2015

Comments powered by Disqus