Osäkra hundar morrar.

Godmorgon!

Bildresultat för hund som morrar

"Jag litar inte på dig!" "Du är för nära!"

Saker den osäkra hunden säger när den morrar. Bestraffa aldrig, aldrig hunden för att den morrar! Då tar du ifrån den ett av de viktiga komponenterna i dess språk. Det som faktiskt är helt ofarligt!

Om hunden morrar är det väldigt ofta ett tecken på att hunden är osäker. Nästan alltid. Om du bestraffar hunden för att den morrar måste den ta till nästa steg! Du lyssnade ju inte! Då gör jag en skenattack och hoppas på att du lyssnar. Blir du arg då måste jag bita! Jag kan inget annat sätt!

Om din egen hund morrar åt dig (valp) bry dig inte. Den provar och ser om det lönar sig. Då är det viktigt att fullfölja. Om det fortsätter kanske du måste se över det där med tilliten. Är det en vuxen hund är det absolut det du måste göra. Varför litar inte hunden på dig? Har du utövat din "makt" genom det klassiska: "Jag ska minsann kunna ta ifrån hunden dess mat!" "Jag ska kunna ta ifrån hunden benet den precis fick av mig!" Är det konstigt om hunden inte litar på mig om jag först genom handling säger: "Här får du ett smaskigt ben!" och sen tar det igen. Låt hunden ha sin mat ifred! Låt den ha sitt ben för sig själv!" Om du måste ta ifrån hunden saker kör byteshandel.  Se till att den tjänar på det. Den får något annat som är lika mycket, eller mer, värt. Lär hunden att lita på dig!

Hunden behöver inte vara allmänt osäker för att morra. Det kan vara en specifik situation som gör hunden osäker. Lyssna på hunden. Är det en okänd hund. Låt den vara ifred! Alltid. Ta det inte personligt.

Är det din egen hund så lyssna även på den. Morrandet är ett tecken på att just i den situationen litar inte hunden på dig. Kanske det t o m är så att det brister rent allmänt i tilliten. Om det gäller hantering t ex börja om från början. Små korta stunder som inte varar längre än att hunden är ok med det. Vi talar om sekunder i början. Belöna!

Gäller det maten. Gå förbi på respektfullt avstånd medan hunden äter. Kasta en godbit i skålen. Jobba dig fram till att du kan lägga en godbit i skålen medan hunden äter. Så småningom lär sig hunden att du inte kommer att ta ifrån den maten. Den tjänar på det!

Det handlar alltid om tillit. Bli inte ledsen om hunden inte litar på dig. Bli beslutsam istället. Det är inte personligt egentligen. Något fattas i ert förhållande och det måste du rätta till. Lägg inte ansvaret på hunden. Den gör det den kan: morrar. Var glad istället att den har ett bra språk. Att morra är ofarligt. En varning. Ett sätt att tala om för dig att den är osäker. Lyssna på hunden!

Ha en underbar dag!

Kram

1 sep 2015

Comments powered by Disqus