Ordning och reda.

Godmorgon!

De flesta har nog förstått att jag är en vän av ordning och reda. Jag måste ha full koll på allting för att må riktigt bra. Detta gäller även när jag tränar hund.

Det första jag ser till är att jag har koll på mig själv.
Utrustning såsom klicker, godis och annat som kan tänkas behövas. Det tar kanske lite tid innan jag får allting på plats med jag blandar inte in hunden i ekvationen förrän jag har ordning på mig själv.

Jag ser till att jag har kontroll och ordning även på hunden innan jag sätter igång.
En hund som står som ett utropstecken i kopplet och inte ens noterar att jag finns i andra änden är nog inte redo att jobba med mig. Jag ser till att hunden sätter sig på min vänstra sida innan jag ens pratar med den. Jag antingen väntar in att hunden hamnar där den ska eller så hjälper jag helt enkelt den genom att korta in kopplet och trycka lätt på rumpan. Nej, den lär sig inte mycket i det läger men jag får kontroll så jag kan få kontakt och börja jobba.

Tydlighet.
Ingår i mitt ordning och reda. Om jag flamsar omkring och inte har koll på övningen innan jag börjar jobba blir det otydligt för hunden och i bästa fall lär den sig inget. I sämsta fall är den sig helt fel saker.

Därför är det så bra att gå kurs. Där någon som förhoppningsvis har koll på läget kan hjälpa en att komma igång. Sen är ju så klart inget hugget i sten. Hunden lär sig nog lite ändå även om man flänger omkring och inte har riktigt koll på läget men varför göra det svårare än det är.

Gå en kurs och få ordning på dig själv så blir det lättare att få ordning på hunden. Mina kurser börjar vecka 3 i januari och det börjar bli trångt om platser men jag kan nog fixa en plats till dig. :)

Ha en underbar dag!

Kram

9 dec 2014

Comments powered by Disqus