Oönskade beteende?

Godmorgon!

 På båda mina träningsplaner har jag inhängnat vilket är jätteskönt. Tryggt och säkert. Det där med att det ska vara tryggt har Doris tagit till en nivå som inte är önskvärt. Hon vaktar nämligen grindarna. Min lilla stumpa, du måste släppa in mina deltagare annars har jag liksom ingen att jobba med. Men. Är det ett oönskat beteende? Nja, hemma vill jag ju att hon ska vakta! Det här är egentligen inget större bekymmer. Jag släpper helt enkelt inte ut henne ur bilen förrän alla har kommit och då bryr hon sig inte ett smack om dom. Tills någon kommer sent..... Då är hon inte så rolig och hundtränaren, jag, får be om ursäkt för sin hund. Lite lamt kan jag erkänna. Det är inte så lätt för henne att veta att vakt är önskvärt på ett ställe och inte på ett annat. Det är inte lätt att vara hund.

Detta är något som jag emellanåt tar upp med de som klagar på att hunden gör si och och så. "Hemma är det ok att hon sitter med oss vid bordet men jag vill inte att hon gör det när vi är hemma hos andra". "Det är jättemysigt att ha henne i sängen men inte när hon löper eller är skitig!" "Han får vara i soffan när min man inte är hemma men inte annars."

Det finns många exempel på saker där jag menar att man inte kan begära att den ska förstå skillnader som inte finns för hunden. Det är ingen skillnad för hunden om den har trampat i en koskit precis innan den hoppar upp i den varma goa sängen för lite förmiddagsvila (något undertecknat råkat ut för när jag missade att torka tassar!) eller den precis badat ett renande skumbad. Att det är ok att släppa in inbjudna gäster men inte inbrottstjuven. Om man vill ha skillnader måste man träna in det. Hunden varken vet eller bryr sig.

Så. Doris gjorde inget fel igår när hon talade om med önskvärd tydlighet att ingen av mina deltagare var välkomna in genom grindarna. Det var jag som gjorde fel som inte såg till att hon inte behövde vakta. Jag vet att hon gör det. Jag har inte tränat bort det eftersom jag vill ha det hemma. Tur att hon är så söt så hon bländade alla med sin skönhet istället för att skrämmas för det var ingen som tog henne på allvar. Sorry Doris. Min älskling.

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

22 jan 2014

Comments powered by Disqus