Om det bara vore så.

Godmorgon!

Jag tänkte fortsätta lite på gårdagens tema. Lydnadsträning och vad vi har för nytta av den. Varför behöver hunden lydnadsträna? Vi har väl alla hört talas om den där hundägaren som aldrig tränat lydnad och ändå har världens lydigaste och mest följsamma hund. Jag har testat. Det gick alldeles utmärkt. Min Alma tränades aldrig någonsin i någon vanlig lydnad men, och det här är viktigt i sammanhanget, hon tränades i en massa andra saker. För henne hade det ingen betydelse vad jag kallade det. Lydnad, cirkuskonster, rallylydnad. You name it. Bara för att jag inte lärde henne varken sitta eller ligga på det tradionella sättet så lärde hon sig lydnad ändå genom att vi samarbetade i allt vad vi gjorde. Hon tyckte det var kul och jag fick henne att förstå att det lönade sig att hålla ett öga på mig hela tiden och följa mig utan att jag behövde säga "fot" eller sätta på henne ett koppel. Alma var en av de lydigaste hundar jag haft. Utan tvekan. Kunde hon kommando som fot, sitt, stanna eller hit? Nej, egentligen inte. Lydnadstränade jag henne? Javisst! I samarbete.

Nu ska tilläggas att Alma var en otroligt lätt hund. Hon hade egentligen bara ett problem och det var att hon var rädd för barn annars var hon hur lätt som helst att ha och göra med. De flesta hundar kan man inte "chansa" med som jag gjorde med henne. Lägg noga märke till raderna om vad jag tränade henne i. Det var med andra ord inte frågan om att inte träna henne. Endast träna henne på annat sätt.

Vad vill jag ha sagt med detta? En fråga jag ofta måste ställa i mina inlägg eftersom jag gärna svävar ut i texten och det kanske kan vara svårt att förstå för mina kära läsare vad jag menar. :)

Att vi måste jobba med våra hundar. Även den där hundägaren som till synes inte tränar sin hund gör det men kanske inte på det traditionella sättet. Men. Man måste vara ganska erfaren och förstå till fullo hur hunden fungerar för att ge sig på detta sätt att träna. Andra gör bäst i att ta till lite hjälp för att uppnå samma sak.

Så. Om det bara vore så att vi endast genom att vara tillsammans med våra hundar kunde lära dem allt dom behöver kunna så enkelt det hade varit. Tyvärr funkar det inte så. Inte ens med min fina Alma. Hon fick träna mycket även om det inte såg så ut. Om jag ska rekommendera något så är det absolut att inte chansa. Gå kurs med din hund. Träna de där sakerna som kan tyckas onödiga och som du kanske undrar om du behöver i din vardag. Chansa inte på att saker och ting faller på plats av sig själv. Tyvärr gör dom oftast inte det.

Ha en underbar dag!

Kram

 

20 feb 2015

Comments powered by Disqus