Det har hänt igen.

Det har hänt igen. I USA men det kunde precis likaväl hänt här. Så länge vi lägger det minsta ansvar på hunden kommer detta att hända om och om igen!

Spädbarn ihjälbiten av familjens hund. Man lämnade hunden ensam med barnet för ett ögonblick och något triggade hunden att ge sig på barnet med dödlig utgång som följd.

Det vore så enkelt att säga att det var något fel på hunden men det är dels orättvist mot hunden och behöver inte på något vis stämma överens med verkligheten. Jag vill påstå att alla hundar kan triggas till detta. Dom som säger att deras hund aldrig skulle bita någon vet inte vad dom talar om och jag står för det till 100%!

Alla hundar kan, om situationen är tillräckligt svår, bita. I de allra flesta fall är det frågan om försvar. I någon form. Försvar av sig själv eller en resurs t ex mat eller utrymme. Hur stora skador hunden kan ställa till med beror på hunden. En chihuahua kan givetvis inte göra lika mycket skada som en schäfer. En jack russel som är en ganska liten hund kan däremot ställa till med stora skador. En golden likaså. Trots olika storlek. Det beror inte bara på storlek. Det har även med hur ettrig hunden är. En terrier är betydligt hårdare i bettet än en King charles spaniel. Men bita kan dom allihop!

Barn och hund. Aldrig, aldrig ska dom umgås utan vuxet sällskap. Aldrig! Lita inte på att din hund är "snäll". Doris är väldigt snäll och älskar våra barnbarn men aldrig att dom skulle få vara ensamma med henne en enda sekund. Dom är 1 och snart 5 år gamla. Dom vet inte hur hårt man kan ta. Dom vet inte att man inte ska lägga sig över hunden. Alla vill väl kramas!? Nej, lilla vän. Hundar vill inte det! Visst kan hunden vänja sig vid att kramas men lägg inte ansvaret på varken hunden eller barnet hur det ska gå till. Någonsin! Lär barnet hur den ska göra. Hunden kan inte lära sig. Ansvaret ligger på dig som vuxen! Alldeles för många hundar avlivas för att dom har försvarat sig i en situation dom inte kan styra över.

Jag vet att jag är väldigt hård i tonen här men om vi samtidigt som vi skaffar hund lär oss att se signalerna hunden visar när den är obekväm med situationen så hade vi sluppit många av dessa hemska rubriker! Inget som hade hjälpt i ovanstående fall eftersom man lämnade barn och hund ensamma och därför inte såg vad som triggade hunden.

Visar ögonvitorna.
Slickar sig om munnen.
Tittar bort.
Hässjar. (Flåsar)
Gäspar trots att den inte är trött.
Bli stel i kroppen
Blinka oavbrutet.
Slickar barnet intensivt. (Missuppfattas ofta med att hunden gillar det man gör när den istället försöker dämpa barnets beteende!)

Detta är bara några av de sätt hunden kan visa att den är obekväm med situationen. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Läs en bok om hundens språk och signaler och sen studera vad din hund säger i olika situationer. Det kommer att göra dig till en bättre hundägare och du kommer att förstå din hund så mycket bättre.

24 apr 2015