Ny bok!

Godmorgon!

En ny bok ligger på nattduksbordet. Omarbetad bok från 2012 av Åsa Ahlbom. En uppslagsbok i första hand. För vanliga hundägare men kanske framför allt för oss som har det som yrke. Jag gillar Åsa Ahlbom. Har lyssnat på henne vid några tillfällen på föreläsningar och i ärlighetens namn inte den roligaste föreläsaren men kunskaper det har hon! Hennes största intresse och inrikting handlar om att ta hänsyn till rasen på hunden. Raskunskap! Så viktigt!

För att veta varför hunden gör som den gör måste man gå in på vad hunden har för grund. Vad är dess arbetsområde. Kan man begära att en vakthund inte vaktar? En vallhund inte vallar? En jakthund inte jagar? Inte utan att ge hunden ett alternativ som ligger lite i närheten av dess natur! Man behöver inte på något vis använda en jakthund till jakt men att inte låta den jobba för att tillfredställa behovet den har kan ge, och ofta gör, hunden lite problem. Det är ju därför jag och så många med mig tjatar om att låta hunden jobba. Du behöver inte ge dig ut i skogen och jaga älg. Man behöver inte köpa en massa får till vallhunden. Eller leka inbrottstjuv så hunden får vakta. Alla hundar måste dock ha en uppgift. Inte ens sällskapshundarna ska ligga i knät hela dagarna bara för att vi avlat bort jakt, vall eller vakt.

Det Åsa belyser på sitt alldeles lysande sätt (lägg märke till ordskämtet :)) är att vi får en ökad förståelse för hundens agerande om vi lär oss hur hunden kommunicerar och framför allt vad den har eller har haft för uppgift. För att arbeta bort problem måste man först förstå hunden!

Jag blev särskilt glad för hennes ord i början: "Läs mina råd kritiskt! Kunskap är färskvara. Nya rön tillkommer hela tiden, man behöver ständigt omvärdera gammal kunskap. Det som är "sanning" idag, kan vara helt fel imorgon. Tänk på att jorden en gång var platt....."

Jag djupdyker ner i ännu en bok. Lär mig något nytt varje gång. Eller blir påmind om saker jag kanske glömt. Vilket fall som så njuter jag obeskrivligt av att blada i nya fina blad i en alldeles ny fin bok som handlar om........hundar! :)

Ha en underbar dag!

Kram

31 aug 2015

Comments powered by Disqus