Kombinera metoder?

Godmorgon!

En man som ringde mig för att fråga om kurser fick nog inte det svar han önskade. Varför? Jo, han ville kombinera metoder som för mig är helt oförenliga.

"Jag vill gärna gå kurs hos dig."

"Så trevligt"

"Men jag tycker det verkar lite mesigt. Man kan inte träna in något överhuvudtaget utan att bestraffa hunden när den gör fel. Det står att detta inte är tillåtet på din hundskola men jag tycker att jag får göra som jag vill och plocka det som jag tycker är bra under kursen. Det måste jag väl kunna göra?"

Samtalet blev inte mycket längre än så. Jag förklarade att det sätt han ville träna hund på är orättvist mot hunden och helt emot mina principer och därför inte tillåtet på min hundskola. Punkt. Man kan inte kombinera bestraffningsmetoder med belöningsmetoder. Helt omöjligt. Att bestraffa hunden när den inte gör rätt och inte förstår vad den ska göra går ju inte att kombinera med att belöna steg i rätt riktning. Det säger sig självt. Detta förstod han inte alls. Han ansåg att hunden inte kunde veta att den gjorde fel om man inte lappade till den när det inte blev rätt. Men hallå! Hur ska hunden kunna veta vad jag vill ha av den om jag inte lär in det först. Att lappa till den i det läget är ju inte riktigt klokt. Om han lappar till den i det läget gör han nog det annars också. Sorgligt! Han tyckte att belöna var helt ok men bara om han fick lappa till hunden när det blev fel. Hur tänkte du där? Nej, det blir svårt för honom att hitta en hundskola som jobbar med den kombinationen av träningsmetoder.

Hos mig får man säga till hunden när den "bär sig åt". Man får däremot inte säga varken "nej" eller korrigera i nyinlärning. Då får vi en passiv hund och det är helt omöjligt att lära in något alls med den metod jag använder. Nämligen att hunden provar sig fram och lär sig i små steg i rätt riktning. Den ska förstå hela vägen mot målet. Den ska vara glad och tycka att det är roligt att jobba tillsammans med mig. En hund som står och är orolig för att få en smäll om den gör fel är varken glad eller tycker att det är roligt att jobba. Ingenting för mig. Ingenting för mina deltagare heller. Inte när jag får bestämma och det får jag så länge de är hos mig. Vad som händer utanför mina kurser kan jag inte styra men kommer man till mig på kurs får man göra som jag säger. Punkt igen!

Däremot får man avstå från att göra en övning på det sätt jag vill om man känner att det inte är rätt för en själv. Då hittar vi en lösning som känns rätt för deltagaren. Det ska kännas rätt och man ska förstå vad man har för nytta av övningen annars ska man säga ifrån. Man behöver aldrig undra över varför vi gör de vi gör. Jag förklarar alltid vad vi har för nytta av övningen och om man då känner att man inte vill göra det på mitt vis hittar vi en lösning som passar istället. Så klart. Så länge det inte innehåller sparkar, slag eller annat oetiskt. Fråga mig aldrig om tvångsapportering eller cesar-kickar i sidan på hunden. Det har aldrig förekommit i mina träningsmetoder och kommer aldrig heller att ske på min träningsplan. Då får man en tillsägelse från mig och hjälper inte det åker man ut! Så enkelt är det. Därför får mannen som ringde inte gå kurs hos mig. Det hade inte funkat och eftersom jag kände att jag inte skulle kunna ändra hans syn på hundträning så är det inte ens lönt att försöka. Hoppas någon kan ändra hans åsikter. Jag kände att jag nog inte kan det.

Ha en underbar dag!

Kram

14 maj 2013

Comments powered by Disqus