Nonchalera rädslor?

Godmorgon!

Bildresultat för rädd hund

Jag är en "bara gör" människa i första hand. Ju mer man uppmärksammar saker desto större blir det. Om hunden är lite tveksam är jag av åsikten att inte låtsas om det.

Det är däremot skillnad mellan att vara ,tveksam lite osäker på något, och stor rädsla. Där har jag en annan åsikt. Exempel: Om jag är mycket rädd för spindlar blir jag nog med all säkerhet inte mindre rädd om någon sätter en tarantella på min arm och tvingar mig att sitta still. Det skulle jag inte göra och jag skulle inte bli av med min rädsla. Det kan jag lova. Jag skulle heller inte bli mindre rädd om den som skulle hjälpa mig nonchalerar min rädsla. Då skulle jag tappa förtroendet för min "hjälpare".

Jag är övertygad om att vi hjälper våra hundar i de flesta situationer om vi uppträder säkert och lite nonchalant när hunden visar rädsla men inte när hunden är riktigt rädd. Då behöver den stöd från oss och behöver känna att vi skyddar. Inte genom att ömka. Då ökar rädslan men genom att ge hunden tid och möjlighet att i små portioner övervinna sin rädsla samtidig som vi visar hunden, eventuellt genom att t ex gå fram före hunden till det den är rädd för, visa hunden vårt stöd. Jag skyddar om det behövs. Om en lösspringande hund kommer rakt mot mina ställer jag mig i vägen och motar. Då visar jag mina att jag tar smällen. Jag skyddar.

Snacket om att hunden i alla läge ska klara sig själv för att inte bli en mes håller jag med andra ord inte med om.

Ha en underbar dag!

Kram

6 jul 2017

Comments powered by Disqus