Nej, vet du vad.

Godmorgon!

Fredag kväll. Jag har tråkigt och det finns ingenting att titta på tv. Zappar runt lite och upptäcker att det ska börja ett avsnitt av Mannen som talar med hundar. Inget fel på att få en adrenalinkick när man sitter där själv. Sagt och gjort. Jag är beredd.

Villket antiklimax när kicken uteblir och jag bara blir så trött. Jag är så trött på att man hela tiden tjatar om att vi måste vara dominanta ledare. Att hunden hela tiden vill ta över. Att hunden bara väntar på att döda det mesta i sin väg. Som om hunden är ett livsfarligt vilddjur. Herregud, vad är det vi tagit in i våra hem! Det är så långt ifrån sanningen man kan komma!

Kom nu inte med att man på tv visar extrema fall och att det är USA. Programmet visas i Sverige och det kopieras hej vilt. Visst. Han säger saker som är helt rätt. Vi ska behandla hunden som det djur det är. Det är ingen människa och ska inte heller betraktas som en sådan. Hunden har andra sätt att se på saker än vi och det måste vi ta hänsyn till när vi hanterar dem. Det påstår jag att han inte gör! Han säger en sak och sedan gör han en helt annan. För att det ska bli bekvämt för oss.

Kvinnan som låter hunden ta kommando över promenaden. Klipp lite i filmen och vips går hunden "fint" vid hans sida. Hur kom man fram till detta. Ryck. Ryck. Ryck. Hundens svans gick från glatt viftande till att hänga rakt ner och med orolig blick titta på honom när de gick. Lyckig hund? I don´t think so! Rädd hund? Just det. Har han förändrat hundens åsikt om hundarna han möter? Nej. Har han fått kontroll? Ja. Problemet löst. Kommer det tillbaka? Ja. Han har inte löst problemet! Han har inte förändrat hundens inställning till andra hundar!

Jag fick nog en liten adrenalinkick i alla fall. Nu. Jag skulle vilja se ett program där man följer upp hans "fall". Nej, förresten det vill jag nog inte. Man skulle bara skylla på att människorna inte fortsatt dominera sina hundar och att det inte är hans fel. Han är ju guds gåva till alla hundar. När man pratar med folk om hans metoder får man ibland höra att man ser ju att det funkar. Att vi som inte använder oss av hans metoder är avundsjuka på honom för att han har så bra hand med hundar. Kyss mig! Jag säger att han gör det lätt för sig. Att bryta ner en individ är att göra det väldigt lätt för sig. Att låta saker ta tid för att komma fram till ett bra resultat där både hund och människa mår bra, det är en konst. Sverige är fullt av hundtränare som med empati och förståelse för hunden lägger ner den tid det tar för att förändra hundens inställning och därmed få fram det sätt som egentligen är hundens rätta natur. Jag påstår att vi som sätter hunden först slår honom med hästlängder. Tyvärr är det ingen som är intresserad av att göra tv av det. Det är synd. Då hade vi sluppit alla sparkar i sidan, ryck och halsband som gör ont. Den som hade vunnit mest på det är hunden.

2012-06-29-18-38-17.jpg

Nu ska jag gå och lägga ner min hund på sidan. Det tycker min hund är helt ok för jag ska bara kela, kela och åter kela med henne. Sen ska vi gå ut och gå. Hon kommer inte att dra. Det har hon lärt sig helt utan några elakheter. Hon kommer att vifta på svansen när hon tittar på mig. Förväntansfull. Vad ska vi hitta på för roligt idag matte? Min hund älskar mig. Varför? Jo, för att jag ser henne som den hund hon är.

Ha en underbar dag!

Kram

 

23 mar 2013

Comments powered by Disqus