När det inte blir som man tänkt.

Godmorgon!

full-rulle.jpg

Som rubriken antyder handlar dagens blogg om när saker och ting inte blir som planerat. Detta händer mig titt som tätt när jag kör igång ett träningspass med en hund. Nu talar jag om de tillfälle då jag inte har något specifikt jag ska träna på. Jag tar det liksom som det blir och då blir det oftast inte alls det som jag tänkt. Lite flummigt blir det och oftast blir det inget av det i slutändan. Av detta kan man lära sig en sak: planera din träning om du vill ha resultat.

En väldigt bra sak är att föra träningsdagbok. Det finns såna att köpa men man kan väldigt enkelt göra en själv. Sätt upp ett slutmål men många, många delmål på vägen. Var snäll mot både dig själv och din hund. Om man sätter för höga krav och man är som jag tröttnar man på halva vägen och lägger ner.
I dagboken noterar man för varje gång hur det har gått. Vad som gått bra och vad som inte funkat. Varför det inte funkat och vad man har för plan för att rätta till det. Saker man ska påminna sig själv om att tänka på. Hundens humör vid träningstillfället och även sitt eget.

Jag som lätt tappar sugen är noga med att inte ha för många saker på gång. Man kan välja olika sätt att föra dagbok på. Jag för ingen bok över den allmänna träningen. Det är jag lite för lat för men om jag får ett specifikt problem med något då skriver jag ner det och lägger upp en plan över träningen för att komma till rätta med just det momentet. Det blir mycket lättare att se framstegen då och även att hålla sig till det planerade.

Var noga med att det inte blir för mycket negativt i dagboken. Den ska inte vara till för att ge sig själv pekpinnar och dålig självkänsla. Det är det positiva som ska vara tongivande. Den ska vara en uppmuntran så man känner att man kommer framåt. Givetvis måste man även notera det som inte funkat men om man fokuserar på det positiva blir det så mycket lättare att gå vidare och inte ge upp.

För mig som har lite dåligt minne är det en förutsättning för att inte hundstackaren ska bli förvirrad för att jag inte kan hålla reda på vad vi håller på med. Jag är väldigt välorganiserad men bara om jag skriver ner det. Annars blir det inget av det. Kommer jag till en lektion t ex och har glömt min planering (har aldrig hänt) skulle jag förmodligen stå som ett fån en stund innan hjärnan kommer ifatt. Att det sedan inte alltid blir det jag planerat vi tränar på är en annan sak. Planering måste jag ha med mig i alla fall och det är faktiskt även så när jag tränar mina egna hundar hemma. En plan före och en stund av eftertanke för att hålla reda på hur det gått annars försvinner det i mitt huvud. Utan planering gör hundarna oftast myteri och det blir bara trams och det är ok. Då har vi bara kul istället men är det allvar finns pappret i min ficka. 

Nu låter det som om jag är väldigt duktig och oftast tränar organiserat med mina hundar men så är det inte. Som jag sa är det bara när jag får problem som jag tar till detta. Det är förhållandevis sällan jag går ut för att ha ett regelrätt träningspass. Skam till säges. Eller inte. Om träningen liksom ingår i promenaden blir det inte så prestigefyllt och allvarligt och så ser det ut för det mesta.

Trots detta vill jag ändå rekommendera en träningsdagbok. Det är till stor hjälp om man vill komma tillrätta med något som känns jobbigt. För att man ska bli uppmuntrad och känna sig duktig. Det är en skön känsla.

Ha en underbar dag!

Kram

 

6 jan 2013

Comments powered by Disqus