Nä, inte idag.

Satt och snickrade på ett inlägg om hur hunden gör i olika situationer och tvärtröttnade på mig själv. Nä, inte idag. Idag orkar jag inte komma med några kloka ord om varken hundar eller något annat. Jag går raskt över till vad som är viktigt under den helg som är i anstånd. Jag fyller år. Imorgon. Hade det varit för några år sedan hade jag smygit mig förbi denna dag eftersom jag inte tycker om den typen av uppmärksamhet. Det gör jag fortfarande inte men ju äldre jag blir desto mer vill jag fira både det ena och det andra. Imorgon ska vi fira att jag fyller år.

Jag förväntar mig inga trummor och trumpeter på morgonen. Inga mängder med presenter heller även om jag nog skulle tycka att det vore trevligt. Däremot vill jag umgås med de jag tycker allra mest om i världen även om jag får sakna sonen i Schweiz. Jag vill att man säger att jag inte ser en dag äldre ut och att jag fortfarande är ung och vacker. Med andra ord uppmuntrar jag mina barn att ljuga. Hihi!

Nej, jag blir inte yngre. Det vet jag inte om jag skulle vilja heller. Jag vill bara inte bli äldre. Jag är nöjd så här tack. Full av livserfarenhet. Mår bra (förutom mina jävla fötter!) Ser tillräckligt gammal ut att jag kan lura alla om att jag vet vad jag talar om. Jag har märkt att man lyssnar på vad jag säger och det kan ibland skrämma slag på mig. Vilket ansvar.

Jag sitter ofta och pratar med min 90-åriga mor som idag är lite förvirrad och inte alltid har koll på vad eller vem eller hur men så mycket livserfarenhet det sitter i denna trötta numera väldigt sköra lilla kropp. Vi får aldrig, aldrig behandla våra gamla som barn. Inte ens när de inte längre kan hålla ihop saker och ting. Det är bara kroppen som är gammal. Det får vi aldrig glömma. Inne i huvudet dansar hon fortfarande gammeldans med uppvaktande välkammade unga män i fina söndagskostymen efter att ha cyklat flera mil i iskyla på mörka landsvägar i tunna strumpor. Man hade inte råd att ta sig fram på annat sätt. Vi pratar tiden före andra världskriget och i krigets första år. Inne i huvudet är hon fortfarande ung. Det är bara kroppen som inte längre orkar dansa vals på knarriga trägolv i ladan.

Jag vill fira att jag fortfarande har långt kvar innan jag är där. Jag kan fortfarande dansa om jag vill. Inte bara i huvudet.

26 jun 2014