Motion. Bra eller inte?

Godmorgon!

Ja, så här kan det se ut. Alltför många hamnar i denna onda cirkel. Valpen är aktiv och husse/matte ger sig ut på långrunda för att trötta ut sin lilla valp. Valpen blir trött och man tror att detta är det rätta. Problemet är bara att man inte kan trötta ut en hund, för stunden ja, men hunden kommer att kräva mer och mer för att bli trött och under tiden växer binjurarna och producerar mer och mer stresshormoner och till slut har man, när hunden nått könsmognaden, en hund med stressproblem. Den kan inte koppla av. Alla beteende överdrivs. Hunden blir överdrivet glad, arg osv. Då har man istället fått problem att jobba bort och det är inte alltid så enkelt. I vissa fall nästan omöjligt.

Ska man inte motionera sin hund då? Absolut! Den vuxna hunden! Anpassat efter ras och egenskaper. Jag själv, som har golden retriver har inga problem med att jag måste begränsa motionerandet. Försök trötta ut min Doris. :) Mina hundar får mycket motion. För att vi är två stycken i hushållet som tycker om att röra på oss i skog och mark. Detta har hundarna fått vänja sig vid. Som vuxna! Alla vuxna hundar behöver motion. Precis som vi människor. En greyhound behöver springa betydligt mer än en matiff. En liten tax behöver också motion precis som en chihuahua. Anpassat!

Långsamt bygger man upp och lägger på den nivå som passar mig. Den lilla valpen ska bara ha en liten, liten femminuterspromenad om dagen och resten ska förläggas på en liten trygg gräsplätt som blir toalett. För varje månad ökar man med ca fem minuter tills hunden når könsmognaden och där lägger man den på en nivå som passar mig.

Motion är bra. Alla mår bra av motion. Men inte valpar. Dom ska hålla sig hemma för det mesta varvat med lite turer till olika platser och miljöer. Det ska nämligen också göras och är lika viktigt. Mer om detta en annan gång.

Jag har startat en valpkurs. Märks det? :)

Ha en underbar dag!

Kram

13 aug 2013

Comments powered by Disqus