Motion.

Godmorgon!

Återkommande ämne: hur mycket ska hundar motioneras? Svaret är väldigt enkelt. Hundar mår lika bra av motion som vi människor. Vuxna hundar. Anpassat efter ras. Hur mycket är lite upp till var och en men att fuska med den fysiska motionen är lika illa för hunden som för en själv. Det är inte svårare än så.

Mina hundar får mycket motion. Dom är fem och sju år gamla. Alltså inte valpar. Dom motionerades inte alls som valpar men varit ute och traskat i skog och mark har dom gjort hela livet. Som valpar i sin egen takt, tultande över stock och sten. Som vuxna lite mer medveten motion. Husse, som är en motionerande rackare, går upp mot en mil om dagen med dom och det mår dom väldigt bra av. Lägg till mina skogsrundor varje dag så blir det ganska mycket. Det passar oss.

Dom som säger att hundar behöver mer motion för hjärnan än för kroppen anser jag är lite fel ute. Inte mer men lika mycket säger jag. Om man ersätter den fysiska motionen med hjärngympa anser jag att man helt enkelt är lat! Sen är det självklart att en liten mops inte behöver lika långa promenader som en schäfer men promenera behöver den. Lika väl som schäfern. En stor tung hund kanske inte kan, eller ska, gå lika mycket som en golden, men promenera behöver den.

Valpar ska däremot inte motioneras hårt. Det är direkt skadligt. Med tre valpkursstarter denna veckan är det ett av de ämne jag tar upp på teorin. Som vanligt får jag ett och annat höjt ögonbryn från valpägare som trott att man ska motionera valpen trött för att den ska bli lugn. Jag får lika många nickar när dom ser logiken i mitt resonemang. Motion = stressad valp som är trött en liten stund för att sedan kräva mer och mer aktivitet för att bli trött. Till slut har man hamnat i en ond cirkel med en valp som är oförmögen att koppla av. Stressen är ett faktum.

Så. Utan att gå in på den mer detaljerade förklaringen här kan man sammanfatta det så här. Valpar, ingen motion eller åtminstone återhållsamhet. Vuxna hundar, lägg nivån där det passar dig men ta hänsyn till hundens behov. Orkar du inte röra på dig finns det jättefina ulliga leksakshundar i butiken som både skuttar och skäller om man trycker på en knapp och dom behöver ingen motion alls. Och nu inser jag att jag är lite hård i mitt resonemang. Det finns ju dom som inte kan röra på sig och dom ska så klart också kunna ha hund. Givetvis. Då anpassar man sitt hundägande till en ras som inte behöver så mycket motion och skaffar inte en t ex golden eller schäfer. Då skaffar man en lite mindre hund som inte kräver lika mycket motion. Så klart.

Ha en underbar dag!

Kram

 

17 okt 2013

Comments powered by Disqus