Morr och människor

2008-12-01-bloggbilder-003.jpg

Rubriken kan indikera att jag är arg men det är jag inte. Jag är fortfarande sjuk men idag måste jag försöka ignorera detta faktum för att jag måste jobba ikväll och därför sitter jag här och försöker vara som vanligt. Det går så där kan jag säga. Men skit i det nu. Nu bloggar vi.

Hunden som morrar. Det finns så ofantligt många anledningar till att den morrar och alla är bra! Mer än en gång har jag fått människor att lyfta på ögonbrynen och virra lite på huvudet när jag säger detta. Tills jag har förklarat varför.

Att morra är en avståndstagande signal och man ska vara glad för att hunden väljer detta. Alternativet hade varit att den biter direkt och det är väl ändå värre. Eller? Oavsett storlek på hunden kan det ställa till med skador och det är betydligt värre än om hunden morrar för att tala om att den är obekväm med situationen. För det är det den gör. Inget annat. Den kan verka hotande men oftast är det en osäker signal. "Jag litar inte på dig". "Jag vill inte ha dig så nära". Hur ska hunden göra om den inte får morra?

Hunden som morrar när vi ska fösa ner den från soffan, lyfta den, ta benet ifrån den, barn som tar för hårt eller på fel sätt osv. Det är hundens rättighet att få morra anser jag. Ansvaret ligger på människan att göra rätt. Hunden är som jag brukar säga bara en hund och kan inte veta att vi anser att detta är fel. Den gör det den kan.

Om man har en hund som morrar i olika situationer mot oss måste vi jobba med tilliten. Hundägare kan ibland bli lite sårade när man säger att det brister i tilliten. Man vill ju att relationen ska vara bra med sin hund och känner det som ett misslyckande att hunden morrar för att den inte litar på oss. Tyvärr finns det inget annat man kan säga här än att hunden av någon anledning inte litar på sin omgivning och det måste man göra något åt. Både för hundens skull och sin egen. Det får inte ligga någon prestige i detta. "Jag ska minsann kunna fösa ner hunden från soffan!" Det är jag som bestämmer. Just det. Man kan välja att ignorera morrandet så att hunden inte får någon fördel av det men det löser bara problemet för stunden. Det ökar inte hundens tillit till oss. Dessutom riskerar man att bli biten istället för att hunden måste öka sitt beteendet för att få fram meddelandet till oss. Eller. Man kan också jobba på ett sätt som gör att hunden faktiskt litar på oss:

Locka ner hunden från soffan med något gott och beröm den när den gått ner. Träna sedan in att den inte får gå upp i soffan genom ren inlärning.

Hanteringsträna hunden så att den blir bekväm med att bli lyft. Det får man förhoppningsvis lära sig på valpkurs. Hos mig får man definitivt det.

Lär in att kunna ta ifrån hunden benet genom positiv inlärning av ett "tack" och med byteshandel så att hunden inte känner att den förlorar något den vill behålla.

Vad gäller barn och hundar ska alltid en vuxen vara med och visa barnet hur den ska klappa hunden. Inte på huvudet utan på sidan eller på bringan. Låta hunden komma till barnet annars ska barnet låta hunden vara. Alltid. Om hunden vill vara ifred ska den få vara det.

Det handlar hela tiden om att få hunden att lita på oss. Då behöver den inte morra. Förväxla nu inte detta med hunden som morrar i leken. Det är aldrig fel. Det är bara så vissa hundar gör.

Positivt. Hela tiden positivt och med respekt. Först då kan man få en hund som litar på oss och den kommer att sluta att morra. Det är inte svårare än så.

5 dec 2012