Mer om stress: att skapa osäkerhet.

Godmorgon!

Innan jag börjar på det som bloggen ska handla om idag: Ska du tända eld på den där högen som legat länge? Flytta den eller åtminstone rör runt ordentligt i den först. Där kan ligga djur i högen som går en fruktansvärd död till mötes när de brinner upp.

Nu över till det ämne som jag påbörjade för lite sen. Stress. Idag tänkte jag väcka en tanke på vad vi av okunskap och obetänksamhet gör ibland utan att tänka på att det kan göra hunden osäker och en osäker hund är en stressad hund. När vi skämtar med hunden ska vi tänka på att hundar förstår oftast inte våra skämt. Dom har inte vår humor. Vi tycker att det är jätteroligt att t ex ropa: "kommer husse?" och skrattar gott åt att hunden rusar till dörren förväntansfullt bara för att upptäcka att inte nog med att husse inte kommer man skrattar dessutom åt hundens tokiga beteende. Detta är inte roligt i hundens ögon. Det skapar bara osäkerhet.

Att skratta åt en hund som ser lustig ut är väldigt naturligt för oss men om hunden visar underkastelsesignaler gör den det för att den blir osäker på varför den står i centrum för allas blickar. Den blir helt enkelt osäker på situationen och det skapar stress i hunden.

Något som skickar adrenalinet rakt upp i höjden på mig är när någon retas med sin hund genom att t ex peta hunden på nosen för att få den att visa tänder. Man retas och retas och hunden visar tänder medan man skrattar gott åt den. Detta skapar osäkerhet och stress och är desstuom väldigt orättvist mot hunden. Den visar på alla sätt att den inte är bekväm med situationen och den som ska vara trygghet ignorerar dess signaler. Sluta med det omedelbart om du känner dig träffad!

Situationer när den inte kan förstå hot från ägaren är väldigt stressande. Man kallar på hunden och sedan straffar den för att den kom för långsamt. Ett hot hunden inte förstår. Stress.

När man fyar och är hotfull i rösten innan den börjar morra på en hund den möter för att matte eller husse vet att den kommer att göra det. Man förutsäger det hunden kommer att göra och bestraffar den faktiskt medan den gör rätt. Tyvärr något man ser då och då. Detta skapar osäkerhet i hunden. Den vet inte varför den får bannor.

Ständigt "nejande" är också stressande. Vi människor kan nämligen inte säga nej utan att låta irriterande eller hårda i rösten. Det faller sig naturligt för oss och om hunden ständigt och jämnt får höra detta blir det inte någon trevlig miljö för hunden att leva i och det är stressande för att hunden kan ju inte flytta. Det hade den gjort om den haft möjlighet! Tänk dig att leva i en situation där du inte trivs och inte kan göra något åt det.

Vi kan, utan att egentligen tänka på det, skapa osäkerhet hos hunden för saker som för oss är självklara därför att vi förstår dem men vi måste tänka oss för. Hunden förstår inte att vi skojar, förstår inte att vi med våra fy i förväg vill hindra hunden från att göra fel, ständigt "nejande" med hård röst som skapar en kärlekslös tillvaro för hunden osv.

Många saker utanför vår kontroll kan göra hunden stressad och osäker och då kan vi i alla fall tänka oss för hur vi behandlar hunden så vi inte lägger till den långa listan av saker som stressar genom saker vi kan låta bli att göra.

Mer kommer i ämnet framöver.

Ha en underbar dag!

Kram

30 apr 2013

Comments powered by Disqus