Mat? Nej, tack men gärna lite godis!

Godmorgon!

 

Redan från början idag vill jag säga att jag inte på något sätt kommer att gå djupt in i den väldigt stora debatten om vad våra hundar bör äta. Åtminstone inte idag. Är lite för lördagsmystrött för det.

Vad jag däremot vill peka på lite grann är våra hundars matvanor. Alla sätt är bra utom de dåliga. Det som funkar för mig och min hund är det rätta. Det vill jag absolut påpeka. Jag är inte ute efter att peka finger till någon om deras mathållning. Kanske till mig själv då. Mina hundar är inte precis magra.

Doris har alltid varit en slimmad hund. Inte nu längre. Hon är allt lite för bred över ryggen numera. Inte fasen beror det på att hon får för mycket mat i alla fall. Hon äter verkligen inte varje morgon inte. Hon nobbar frukosten var och varannan dag. Blir jag orolig över om det är något fel på henne? Nej. Håller jag på och trugar henne? Ja. Lite. Varför? Det kan man verkligen fråga sig! Titta på henne!! Det skulle bara göra henne gott att nobba ett och annat mål och att jag höll igen lite på godiset. Ett pekfinger till mig själv med andra ord.

Vi blir ofta väldigt oroliga om hunden inte äter. Är hunden mager som en sticka kan jag förstå att man blir det. Inte annars. Många hundar äter inte mer än varannan eller var tredje dag och mår hur bra som helst. Äter hunden träningsgodiset? Ja, då är det nog inget fel på hunden. Eller hur?

Sluta läs på foderpåsen hur mycket hunden ska äta. Det är alltid taget i överkant och det beror så mycket på hur aktiv hunden är. En hund som ligger på soffan mycket behöver så klart inte äta lika mycket som en hund som jobbar hårt. Titta på hullet på hunden och justera matgivan efter det. Det är egenligen inte så svårt.

Men om man då har en hund som inte äter? Samma här. Är hunden lagom i hullet? Då får den nog i sig vad den behöver. Är den pigg och glad? Samma där. Så länge hunden verkar må bra så kanske vi inte behöver vara så oroliga. Dock finns det anledning att kanske kolla om det är något fel om hunden alltid ätit bra och plötsligt inte längre gör det.

Min Doris är en hund som i perioder äter dåligt medan hon annars äter allt man sätter ner till henne. Det är inget fel på henne för det. Hon är som sagt inte precis mager. Fastna inte i fällan där man tar till en massa knep för att få hunden att äta. Smeta in leverpastej i botten av skålen, toppa med sås och potatis osv. Det gör bara hunden mer kräsen och det blir en ond cirkel som inte är så rolig. En frisk hund svälter inte ihjäl. Sätt ner maten. Låt stå 10 minuter. Ta bort om hunden inte har börjat äta inom den tiden. Vänta till nästa mål. Jag lovar att hunden äter när den blir hungrig om det inte är något fel på den. Byt inte foder för att hunden inte äter. Den kommer då förmodligen att äta bra en vecka och sen är det samma visa igen.

Det är svårt det här. Vi tänker ofta lite för mycket som människor när det gäller våra hundar. Även när det gäller maten. En bedjande blick från hunden och vi tror att dom svälter ihjäl. Knappast din lilla tjockis. Eller. Jag tänker inte äta förrän du ger mig sås och potatis. Skyll dig själv. Då får du gå hungrig.

Ha en underbar dag!

Kram

1 feb 2014

Comments powered by Disqus